Letošního ročníku Bohemia cantat se zúčastnilo na 400 sboristů

Koncem prázdnin se v Liberci konal již XXIII. ročník Mezinárodního pěveckého festivalu Bohemia cantat Liberec. Do města pod Ještědem přijeli zkušení i začínající sboroví zpěváci a zpěvačky z celé republiky i ze zahraničí. V šesti workshopech v čele s kvalitními sbormistry nastudovali repertoár různých období a žánrů, od barokní hudby přes českou i světovou klasickou tvorbu, židovskou hudbu až po pop, muzikál a jazz.



Zdeněk Kadlas, sobota 5. září 2015
Magazín > Sborový život

Bohemia cantat 2015

Ondřej Staněk / Bohemia cantat

Hudební menu XXIII. ročníku festivalu bylo opět velmi pestré. Se sbormistrem Vítem Aschenbrennerem pronikli účastníci 1. ateliéru s názvem „Duchovní hudba 18. století z českých pramenů“ do tajů barokní a raně klasicistní hudby, provozované zejména na kůrech městských i venkovských kostelů. Sbormistr Jiří Kratochvíl nastudoval v rámci 2. ateliéru (čistě ženského) s názvem „... bez nás to nejde...“ zajímavá moderní díla autorů 20. a 21.století. Sbormistr Jiří Slovík se v rámci 3. ateliéru „Soudobá sborová tvorba a pohyb“ rovněž zaměřil na moderní sborovou tvorbu, českou i světovou. Překvapením nejen pro posluchače, ale i pro samotné zpěváky a organizátory festivalu se stal 4. ateliér pod vedením sbormistra Tomáše Novotného, nazvaný prostě „Židovská hudba“. Ateliér zahrnoval kromě nastudování tradičních i moderních židovských písní i výklad o judaismu, židovské hudbě a kultuře. 5. ateliér, vedený novou festivalovou tváří, sbormistryní Janou Mimrovou, s názvem „Od spirituálů k Bobby McFerrinovi“ byl určen zejména mladším a méně zkušeným zpěvákům, z nichž mnozí zavítali na festival úplně poprvé. Oblíbené jazzové rytmy a populární melodie v různých sborových aranžích nastudovali účastníci 6. ateliéru, nazvaného „Jazz a pop“, s temperamentní mladou sbormistryní Ditou Kosmákovou.

Kromě práce v ateliérech si všichni účastníci festivalu zanotovali i dohromady při společném zpívání písně z festivalového zpěvníku.

V průběhu festivalu se uskutečnily tři koncerty, na nichž se vedle prezentace všech tvůrčích dílen představila i hostující umělecká tělesa. V pátek 21. srpna od 19 hodin v Domě kultury zazněly především moderní aranže známých populárních muzikálových, jazzových a rockových skladeb, ale i lidových písní v podání hostujících vokálních ansámblů Všelijak a Totál Vokál. V sobotu 22. srpna od 20 hodin v Kostele sv. Antonína Velikého na Sokolovském náměstí si posluchači vyslechli duchovní skladby od baroka až po současnost (s částí svého repertoáru, určenou pro chrámový prostor, se představily všechny festivalové ateliéry). Závěrečný festivalový koncert, na němž se liberecká veřejnost seznámila s výsledky 4-denní práce všech festivalových ateliérů, se konal v neděli 23. srpna od 10.30 ve zcela zaplněném hlavním sále Domu kultury.

Festival Bohemia cantat má již třiadvacetiletou historii. Po deseti úspěšných ročnících v Havlíčkově Brodě se v roce 2003 přestěhoval do Liberce a uplynulé ročníky v Liberci se mimořádně zdařily. Festival organizuje spolek Bohemia Cantat Liberec, jehož jednatelem je RNDr. Zdeněk Kadlas, uměleckým ředitelem a dramaturgem festivalu je sbormistr Libor Sládek. Festival se konal s finanční podporou Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje a Statutárního města Liberec a finančně i materiálně přispěly i některé soukromé firmy a nadace. Spolupořadatelem akce byla Unie českých pěveckých sborů a liberecké sbory Kvintus a Rosex.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

KVINTUS

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 1981
smíšený sbor


ROSEX - volné liberecké vokální sdružení, z.s.

Liberec (Liberecký kraj) – zal. 1987
smíšený sbor


Všelijak

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2010
smíšený sbor populární hudbu a muzikál


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)