Zlínský sbor Cantica laetitia si z Belgie přivezl celkové prvenství

Cantica laetitia ze Zlína se od 2. do 5. října zúčastnila prestižní Mezinárodní soutěže pěveckých sborů ve vlámském Maasmechelenu. Zlínský sbor si z Belgie přivezl velmi cenné první místo v kategorii smíšených sborů a získal i Cenu za nejlepší interpretaci povinné skladby.



Sabina Stradějová, pondělí 19. října 2015
Magazín > Sborový život

Cantica Laetitia v Maasmechelenu

Jan Nowak / Cantica Laetitia

„Porota u nás hodnotila kladně výběr programu, homogenní zvuk a celkový dojem,“ sdělil sbormistr Josef Surovík. Objasnil také, že povinná skladba The Sick Rose byla náročná a pro sbory se stala prubířským kamenem. Cenu za nejlepší interpretaci povinné skladby předával přímo její autor Peter Pieters. Do mezinárodní soutěže v Maasmechelenu se letos přihlásilo čtyřicet sborů a zlínská Cantica laetitia byla mezi dvanácti vybranými. „V této velké konkurenci a při menším počtu zpěváků v našem sboru jsme vítězství nečekali. Byl jsem příjemně překvapen,“ dodal Josef Surovík. Na 13. ročníku soutěže se utkaly i sbory z Německa, Belgie, Holandska, Itálie, Ukrajiny a Indonésie. „Organizace festivalu byla na vysoké mezinárodní úrovni,“ chválil Josef Surovík.

Zlínská Cantica laetitia brzy vystoupí na benefičním koncertě pro Ukrajinu, který se uskuteční 21. listopadu v Kongresovém centru ve Zlíně.

Úspěchy sboru Cantica laetitia Zlín

V posledních letech zlínská Cantica laetitia sbírá ocenění u nás i v zahraničí. Letos v květnu její členové spolu se sbormistrem Josefem Surovíkem zaznamenali úspěch na festivalu v Bosně a Hercegovině. Na jubilejním 15. ročníku Mezinárodního festivalu pěveckých sborů Zlatna vila v Prijedoru sbor získal Cenu publika, Zvláštní cenu za nejlepší provedení duchovní skladby a Zvláštní cenu za scénickou či interpretační inovaci provedených sborových děl. Mezinárodního festivalu v Bosně a Hercegovině se letos zúčastnilo celkem devět sborů z Chorvatska, Srbska, Slovinska, Bulharska, Makedonie, Itálie a České republiky. V loňském roce Cantica laetitia po celkovém vítězství na Mezinárodním festivalu akademických pěveckých sborů IFAS v Pardubicích zabodovala i v maďarském Debrecenu, kde se konal 26. ročník výběrové soutěže Béla Bartók Choir Competition. V konkurenci 14 sborů z celého světa se zlínským zpěvákům podařilo v Maďarsku získat 2. cenu v kategorii komorních sborů, přičemž první cena nebyla udělena.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)