Sboristé oslaví společně 90 let Čestmíra Staška

V létě tohoto roku oslaví Čestmír Stašek devadesáté narozeniny. Ve středu 22. června od 19:00 hodin se v pražském Multifunkčním centru Dlabačov koná u příležitosti tohoto významného jubilea koncert pod názvem „Zpívali jsme s Čestmírem“, na kterém vystoupí soubory a sólisté z řad bývalých členů sborů vedených Čestmírem Staškem.



-pds-, sobota 4. června 2016
Magazín > Sborový život

Čestmír Stašek

archiv sbormistra

Čestmír Stašek je významný český sbormistr a hudební pedagog. Absolvoval studium na katedře hudební výchovy Univerzity Karlovy a byl soukromým žákem profesorů V. Polívky (klavír), J. B. Krajse (varhany), O. Jeremiáše (skladba), V. B Aima (sborový zpěv, dirigování) a J. Koláře (trubka).

Od roku 1945 byl činný jako pedagog na všech stupních škol a přednášel na mnoha sbormistrovských kurzech a seminářích. Je autorem řady odborných článků, publikací a učebnic.

V roce 1945 založil Mostecký dětský sbor a o tři roky později Pražský dětský sbor, který vedl až do roku 2009. V letech 1973-1990 působil také jako sbormistr Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu. Vedle dětských sborů řídil smíšený sbor mládeže Mikrochor, Smíšený sbor rodičů a přátel Pražského dětského sboru, Pražský dámský a Pražský dívčí sbor. Celkem prošlo sbory pod jeho vedením přes 7 000 dětí a dospělých.

Na koncertu u příležitosti významného životního jubilea Čestmíra Staška vystoupí sólisté a sbory, jejichž členové nebo vedoucí mají jedno společné – všichni byli členy některého ze sborů, které Čestmír Stašek vedl. Mezi účinkujícími tak budou sbory Dětský pěvecký sbor Fere Angeli, skupina Globus, Komorní sbor Coro d’Oro, Smíšený sbor Mikrochor, Vokální skupina Oktet a další.

Akci pořádá Smíšený sbor Mikrochor ve spolupráci s UČPS a bývalými členy sborů Čestmíra Staška.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)