Mozartovo Requiem zahájilo Hudební léto v Heřmanově Městci

XII. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“ má za sebou vskutku velkolepé zahájení. Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice, spojené pěvecké sbory Vlastislav Heřmanův Městec, VUS Pardubice a Salvátor Chrudim společně se sólisty a pod taktovkou mladého dirigenta Tomáše Židka skutečně nadchli do posledního místa zaplněný kostel sv. Bartoloměje.



Marek Výborný, čtvrtek 23. června 2016
Magazín > Sborový život

Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje

Lada Kolesárová / Archiv festivalu

Po úvodní Sukově Meditaci na svatováclavský chorál zazněla již hudba W. A. Mozarta. Nejen úvodní hymnus Ave verum, ale zvláště světově proslulé Requiem splynulo s duchovním prostorem barokního chrámu sv. Bartoloměje a vytvořilo hluboce oslovující souznění hudby s obsahem této duchovní skladby, kterou Mozart psal v dramatických posledních dnech svého života. Brilantní výkon mladých interpretů i sólistů, pozorný a obdivuhodný přístup zpívajících sboristů i soustředěný a na podstatu samotného díla zaměřený přístup dirigenta Tomáše Židka dodal provedení neopakovatelnou atmosféru. Závěrečný aplaus více jako dvou set posluchačů byl zcela věrohodným vyjádřením respektu k celému dílu i autorovi samotnému, jehož 260. výročí narození byl koncert věnován.

Po tomto hudebním skvostu pokračuje festival v neděli 26. června od 17 hodin externím koncertem na nádvoří heřmanoměsteckého zámku, kde se představí Ondřej Havelka se svými Melody Makers. Uskupení, které si také letos připsalo kulaté 20. výročí své existence, představí projekt „Nás to tady furt baví“. Vystoupení populárního špičkového swingového big-bandu slibuje být výrazným bodem celého letošního festivalu. Vstupenky na tento koncert je možné zakoupit či rezervovat na TIC v Heřmanově Městci. Další koncerty potom budou následovat v pravidelném rytmu 14 dnů. Využijte nabídky společné oslavy krásné hudby prezentované špičkovými interprety pro vnímavé a pozorné publikum.

Prohlédněte si zmíněné sbory

Salvátor

Chrudim (Pardubický kraj) – zal. 1999
chrámový smíšený sbor duchovní hudbu


Vlastislav

Heřmanův Městec (Pardubický kraj) – zal. 1862
smíšený sbor


Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice, z.s.

Pardubický kraj – zal. 1950
akademický smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)