Edmund Pascha a jeho 200 dětí z Iuventus, gaude!

Do scénického projektu vánoční mše měla režisérka Magdalena Švecová zapojit všechna sborová oddělení jabloneckého dětského sboru Iuventus, gaude! Dcera hudebního skladatele Jaroslava Krčka měla velmi nesnadný úkol a když po prvním soustředění ke všemu vážně onemocněla, nastaly řediteli jablonecké ZUŠky a panu sbormistrovi těžké chvíle...



Tomáš Pospíšil, sobota 4. března 2017
Magazín > Sborový život

Iuventus, gaude! v provedení vánoční mše Edmunda Paschy

archiv sboru / Iuventus, gaude!

Ještě 4 dny před premiérou nebylo jisté, zda se obě vyprodaná představení nezruší. 11. prosince se ale v jabloneckém divadle stal doslova zázrak.

Tradice vánočních projektů Základní umělecké školy v Jablonci nad Nisou sahá do roku 2009, kdy dětský pěvecký sbor Iuvenus, gaude! na svém vánočním koncertě poprvé provedl verzi tzv. Dětské rybovky. Pěvecké party byly sbormistrem Tomášem Pospíšilem upraveny pro dětské hlasy, orchestr i sóla byly svěřeny učitelům a jejich dětem a vzniklo představení, ke kterému se jablonecká ZUŠka vrátila ve scénické podobě ještě dvakrát. Mezitím sbor připravil vánoční představení s hudebně-tanečním divadlem Chorea Bohemica a spoluvytvářel vánoční projekt tanečního oddělení s pásmem podkrkonošských koled v úpravě Milana Uherka.

Loňské prázdninové setkání s režisérkou Magdalenou Švecovou mělo jasný cíl – vytvořením nové spolupráce navázat na úspěšné scénické představení Rybovy České mše vánoční pod vedením režiséra Václava Bárty z prosince 2015. Režisérka Švecová nás ale velmi rychle přesvědčila, abychom místo tradiční „ryby“ zkusili naservírovat v předvánoční době jabloneckému publiku podobně kouzelnou mši slovenského skladatele 18. století Edmunda Paschy...

Možnost scénického projevu dává sborovému zpěvu zcela nový rozměr a děti všech oddělení v novoroční anketě projevily divadelním projektům jednoznačnou podporu. Kéž se vynaložená energie promění v užitek, který zůstává dětem pro celý život.

Ve čtení pokračujte na webu sboru Iuventus, gaude!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)