Začínají 28. Dny soudobé hudby 2017. Předvedou také novou sborovou tvorbu?

Ve dnech od 1. do 28. listopadu se v Sále Martinů a Galerii HAMU, v Kostele sv. Klimenta a ve Velkém sále Městské knihovny v Praze uskuteční celkem 9 koncertů, na nichž zazní díla více než 50 českých skladatelů. Pouze v rámci jednoho z nich se však objeví v provedení profesionálního smíšeného sboru Pražští pěvci (vede Stanislav Mistr) sborová tvorba.



Jiří Kolář, středa 1. listopadu 2017
Magazín > Názory

Pražští pěvci

archiv sboru / www.prazstipevci.cz

Současní skladatelé již pro sbory nepíšou? Přitom sborová základna je jistě dostatečně široká, aby nová kvalitní díla uvedla v život. Naštěstí existují u nás ještě stále mezinárodní skladatelské sborové soutěže – Mezinárodní skladatelské bienále při FSU Jihlava, Mezinárodní skladatelská soutěž Opava cantat nebo Mezinárodní skladatelská soutěž „Stonavská Barborka“ zaměřená na tvorbu pro vokální ansámbly. Jsem rád, že se v rámci interpretační sborové soutěže FSU Jihlava ujalo povinné zařazování tzv. „novinkových skladeb“, navracejících dříve tak samozřejmou spolupráci našich pěveckých sborů se „svými“ autory. Ale myslím si, že by se naši skladatelé měli nad situací signalizující dramaturgie 28. Dnů soudobé hudby 2017 zamyslet.

Koncert Pražských pěvců se uskuteční v úterý 7. listopadu v 19:30 v Kostele sv. Klimenta na Praze 1. Na programu budou skladby s duchovní tématikou: Missa brevis Jana Bernátka, Mateřídouška Marka Pavlíčka či Mora Ivana Kurze. Sbor řídí Stanislav Mistr.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)