Zemřel Václav Riedlbauch, bývalý ministr kultury a ředitel České filharmonie

Dnes v pátek 3. listopadu 2017 zemřel Václav Riedlbauch, bývalý ministr kultury a ředitel České filharmonie, někdejší ředitel Opery Národního divadla, hudební manažer a podnikatel, významný organizátor českého kulturního života a vysokoškolský profesor. Odešel ve věku 70 let.



Redakce, pátek 3. listopadu 2017
Magazín > Zprávičky

Václav Riedlbauch

-red- / VŠE v Praze

Václav Riedlbauch se narodil 1. dubna 1947 v Dýšině na Plzeňsku. Po studiu na AMU v Praze, obor skladba, začal působit jako pedagog na Pražské konzervatoři. Zastával též funkci uměleckého šéfa Opery Národního divadla, ředitele programu Paláce kultury, šéfproducenta a později ředitele nakladatelství Panton a ředitele České filharmonie. V letech 2009-2010 byl ministrem kultury ČR.

Dlouhodobě působil jako pedagog na Hudební fakultě AMU v rámci katedry skladby, kterou letech 1990 – 2004 i vedl. Z jeho iniciativy vzešla přehlídka soudobé evropské tvorby Pražské premiéry (první ročník 2004), cílená na podněcování a prezentaci tvorby současných českých a evropských skladatelů.

Byl členem Správní rady Nadace Bohuslava Martinů, dozorčí rady Etnologického ústavu AV ČR, stálé soutěžní komise Pražského jara a předsedou Akademického senátu VŠE.

Působil v expertním týmu pro koncepci Národního divadla, Správní a Umělecké radě festivalu Pražské jaro, Správní radě Nadace Leoše Janáčka, předsedal výboru Festivalu Brno (Moravský podzim, Expozice nové hudby, Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka, Mezinárodní vědecká konference), a v dalších.

Václav Riedlbauch autorem řady komorních a orchestrálních skladeb. Jeho celovečerní balet Macbeth se na Nové scéně Národního divadla hrál od roku 1984 šest sezon.

Byl držitelem několika ocenění od institucí a mnoha domácích soutěží; v roce 2000 mu Evropská unie umění udělila Evropskou cenu Gustava Mahlera za vynikající výsledky v oboru hudby.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)