Seniorky Života 90 zazpívají klasiku i vánoční koledy

Seniorky Života 90, pěvecký sbor Květy Žákové Vás srdečně zve na vánoční koncert v pátek 15. prosince 2017 v 15.30 ve velkém sále Pražského Hlaholu na Masarykově nábřeží v Praze.



Natálie Faitlová, čtvrtek 14. prosince 2017
Magazín > Sborový život

Seniorky Života 90, pěvecký sbor Květy Žákové v senátu ve Valdštejnském paláci

archiv sboru / Seniorky Života 90

Tento pěvecký sbor patří k nejstarším stále činným trojhlasým ženským sborům. Jeho nejstarší člence, klavíristce a altistce Jaroslavě Tajovské je 91 let, současné sbormistryni a dirigentce sboru, stále aktivní sopranistce a sólistce Jarmile Vaisové je 88 let, ale určitě byste to do nich neřekli. S aktivně provozovanou hudbou se stárne pomaleji. Třiceti pěti členkám je dohromady 2 769 let, průměrný věk zpěvaček je sedmdesát devět let a stále roste. K tomuto věku samozřejmě patří mnoho různých zdravotních problémů, ale sborový zpěv je pomáhá zdárně překonat. Zpěv je zázračný elixír!

Současný sbor vznikl v roce 1989 sloučením Vinohradského Hlaholu a Vyšehradského komorního sboru a jeho dlouholetou dirigentkou a sbormistryní byla skladatelka a spisovatelka Květa Žáková, nositelka mnoha vyznamenání. Dirigovala náš seniorský sbor i v senátu ve Valdštejnském paláci (na fotografii výše), vystupovaly jsme pod jejím vedením i ve Smetanově síni Obecního domu. Když ve věku 92 let odešla do důchodu, na její místo nastoupila Jarmila Vaisová, která sbor povede i na nadcházejícím vánočním koncertu (a na mnoha dalších, často i v Domovech důchodců).

Repertoár vánočního koncertu se skládá z dvou částí. V první části začínáme výňatkem z 9. symfonie Ludvíka van Beethovena, několikaminutovou zkratkou Ódy na radost. Přes zkrácené skladby W. A. Mozarta, Moment musical Franze Schuberta, Ukolébavku J.

Brahmse a Stradellu F. Flotowa zakončíme tuto partii známou árií Židů z Verdiho opery Nabucco. Po půlhodinové přestávce nastupuje skutečná vánoční nálada, začínající Vítáním Vánoc a pokračující slavnostními a jímavými skladbami se sólem Věnky Kovárníkové, která zazpívá svým jemným sopránem méně známou koledu Čas radosti a veselosti. Následovat bude další sólo nejmladší členky, čtyřiašedesátileté Aleny Pokorné v Českém vánočním obrázku a sólo mezzosopranistky a herečky Ziny Perlíkové, patřící k nejstarším zpěvačkám. Dvakrát zazní i něžné melodie J. J. Ryby, jeho Z archy vypuštěný holoubku a Spi, spi neviňátko! Patří sem i renesanční Toto malé děťátko Adama Michny z Otradovic. S největší radostí si nakonec zazpíváme s publikem nejznámější české vánoční koledy, zakončené tou nejslavnostnější Narodil se Kristus pán, kterou všichni vždy zpívají ve stoje, plni vánoční atmosféry.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)