Přijďte s Hradišťanem oslavit Rok sborů

Ve středu 21. června na Evropský den hudby se uskuteční happening, který je největší plánovanou událostí celoročního projektu s názvem Rok sborů. Na Zelném trhu se představí 33 amatérských sborů z Brna a jeho okolí, a to pod vedením sbormistra Petra Kolaře. Pozvání na akci přijal také legendární HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica, který se ve velkém finále připojí ke společnému zpěvu bezmála šestisethlavého hudebního sboru. Přijďte si zazpívat na Evropský den hudby spolu s nimi.



Jana Padrnosová, úterý 20. června 2023
Magazín > Sborový život

Rok sborů

Rok sborů / Rok sborů

Samotná akce začne v 16:00 a postupně se představí ve vlastním programu 8 brněnských sborů - Choichestra, Jumanne, Mladost, Gloria Brunensis, K-dur, BAS, Pěvecký sbor Lumír a Váchův sbor Moravských učitelek. V 18:00 program zpestří oblíbené folklorní uskupení HRADIŠŤAN & Jiří Pavlica. Happening vyvrcholí společným finále, ve kterém pod vedením sbormistra Petra Kolaře zároveň zazpívá bezmála šestisethlavý hudební sbor, složený z 33 amatérských sborů z Brna a okolí. Zazní lidová píseň Ej lásko, lásko, a také speciálně zkomponovaná píseň od skladatele Miloše Štědroně. Moderátorem akce bude violoncellista a pedagog Pavel Borský.

„Sborový zpěv přináší do života každého sborového pěvce obohacující pocit jednoty v mnohosti, souznění v harmonii lidské a hudební, zdolávání cílů společnou cestou. Svátek Evropské hudby je příležitostí pro setkání všech, kteří mají rádi hudbu. Přejme si, aby jak jednotlivé, tak společné hudební produkce, byly pro všechny inspirací a posilou v životě nejen hudebním,” uvedl Petr Kolař, sbormistr Brněnského filharmonického sboru Beseda brněnská.

Celou akci Rok sborů organizuje Kancelář pro Brno – město hudby UNESCO, jejímž cílem je v tomto roce upozornit na bohatou a pestrou sborovou scénu v Brně. Kromě aktuálního seznamu aktivních sborů vzniká rovněž kalendárium, do něhož sbory zařadí vybrané koncerty a vystoupení, kterými se letos chtějí prezentovat. Podrobné informace a aktuality k Roku sborů naleznete na Facebookové stránce Brno – město hudby.

Brno je již sedmým rokem členem prestižní Sítě kreativních měst UNESCO, která spojuje 301 měst z celého světa hlásících se k určité oblasti kultury. Oceněno bylo za své aktivity na poli hudby, mimořádnou rozmanitost hudební nabídky, za zařazení hudby do rozvojových priorit města a také za unikátní propojení s okolním regionem s bohatou hudební tradicí vyrůstající z folkloru.

V rámci večerního finále se můžete těšit na tyto sbory:

Antea, APS Moravan, Ars Brunensis chorus, BAS - Brněnský akademický sbor, Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská, Brněnský katedrální sbor Magnificat (sv. Petr a Pavel), Brno Gospel Choir, Choirchestra Brno, Chrámový sbor Brno-Královo pole, Da Capo Ensemble, Dětská schola (sv. Tomáš), Dětský pěvecký sbor PRIMAVERA, DNA - dej nám akord, Dómský komorní sbor (sv. Petr a Pavel), Gloria Brunensis, GYMUM - sbor Gymnázia P. Křížkovského, Jakubáček (sv. Jakub), Jakubák (sv. Jakub), Jumane, K dur, Komorní Pěvecký sbor, Láska opravdivá, Lumír, Mátlův akademický sbor, Mladost Brno, Pěvecký sbor Pedagogické fakulty, Pěvecký sbor Vránky, Smíšený sbor chrámu sv. Augustina, Svatojakubský chrámový sbor, Vachův sbor moravských učitelek, Vox gaudens ZUŠ Varhanická, Vox iuvenalis, Žebětínský sbor při kostele sv. Bartoloměje


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)