Studenti zpívají

Smíšený pěvecký sbor Mendík českobudějovického Gymnázia J. V. Jirsíka již od r. 1990 spolupracuje s pěveckými sbory gymnázií z Rakouska a Německa. Mendík vyjíždí za hranice nejčastěji na adventní koncerty, hosté z Lince, Freistadtu, Chamu, Simbachu a Eggenfeldenu zase na tradiční jarní koncert.



Ludmila Dvořáková, neděle 13. ledna 2008
Magazín > Sborový život

Když v roce 2005 projevily o účast na tomto koncertě hned tři zahraniční sbory, dostalo setkání podobu dvoudenního festivalu s názvem Studentes cantant. Setkání sborů se stalo tradicí a ustálila se i místa koncertů. Pro jeden byly vybrány prostory zámku v Třeboni, hlavní koncert se pak koná v Koncertní síni O. Jeremiáše v Českých Budějovicích.

Tomu předchází dopolední sezpívání sborů pro společný zpěv, kterým je večerní koncert zakončen.. Po koncertě pokračuje program setkáním všech účastníků, které vyústí ve spontální zpěv a muzicírování. Celý festival má příjemnou uvolněnou atmosféru, jak se ostatně při setkání mladých lidí dá očekávat.

V roce 2008 se uskuteční již čtvrtý ročník a bude se zpívat i v Českém Krumlově. Stejně jako loni kromě zahraničních sborů budou pozvány i sbory české, tentokrát gymnaziální sbory účastnící se volné kategorie celostátního festivalu Gymnasia cantant.

Bude to tak další příležitost k vzájemnému poznání a spolupráci studentských pěveckých sborů.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)