Slunný víkend pěveckých sborů

Ve Vlachově Březí se opět sešlo na letošním 8. roč. Mezinárodního sborového festivalu hudebního romantismu nezvyklé množství pěveckých sborů. Celkem 14 těles (12 z ČR, 2 sbory zahraniční) přijely vzdát hold sborovému pěvci, hudebnímu pedagogu, grafikovi a hudebnímu skladateli prof. Václavu Matouškovi, k jehož 100. výročí narození byl tento ročník programově zaměřen.



František Zumr, -ramm-, úterý 4. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

Osm sborů soutěžilo o nejvyšší cenu festivalu, jež je spojena rovněž se jménem Václava Matouška. Na jednom z koncertů – v Městském divadle v Prachaticích vystoupily i dva sbory, s nimiž byl Václav Matoušek v nejužším styku. S Pěveckým sdružením pražských učitelů, s nimž po léta zpíval a s Pěveckým sdružením jihočeských učitelek, kde se jako pedagog, klavírista a skladatel spolu s prof. Theodorem Pártlem rovněž ve vedení podílel. Na závěrečném koncertu festivalu ve Vlachově Březí byla provedena i jeho Kantáta Máchův máj, kterou pro ženský sbor, barytonové sólo a klavír Matoušek složil.

Hlavní cenou prof. Václava Matouška pro absolutního vítěze přehlídky byl letos oceněn slovenský smíšený pěvecký sbor Cantica Collegium Musicum. Cenu Musica romantica udělovanou za nejlepší provedení romantické skladby si odnesl Vysokoškolský pěvecký sbor z Ostravy. Dívčí soubor SpgŠ z Kroměříže se radoval z Ceny Moderna za pozoruhodné nastudování skladby soudobého autora na romantický námět. Cena Bedřicha Průchy za nejlepší provedení lidové písně patří královéhradeckému ženskému pěveckému sboru Vokální harmonie. Poslední udělenou cenou byla Cena da Camera pro nejlepší komorní sbor, kterou získal Komorní sbor Tomáše Votavy z Prahy. Ceny pro nejlepší studentský sbor a nejlepší zahraniční sbor letos nebyly uděleny.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)