Jaká byla letošní Libušsko - Písnická Nota?

Magické číslo 3 bylo aktuálním i pro festival pěveckých těles Libušsko – Písnická Nota, který se konal 11. října 2008 v Libušské sokolovně. Libušsko – Písnický „svátek zpěvu“ organizoval již tradičně ženský pěvecký sbor Nashira zřízený Klubem JUNIOR a MČ Praha 4 Libuš.



Ema Máchová, středa 26. listopadu 2008
Magazín > Sborový život

foto Viktor Mácha

Viktor Mácha

Pro všechny milovníky vokální hudby byl připraven pestrý program. Neoficiální část festivalu tzv. Ochutnávka Noty se uskutečnila uprostřed naší obce před Klubem JUNOR. Zde se představili všichni pěvečtí účastníci festivalu. Návštěvník se tak mohl seznámit s pestrou paletou pěveckého umění, která se poté ještě rozšířila na oficiálním program. Samotný festival v sálu sokolovny zahájila píseň In silvis resonant (jejíž překlad je Po lesech hlaholí líbezné písničky, po lesích hlaholí líbezný zpěv.) v provedení Nashiry a přivítáním všech účastníků od pana starosty Prahy 4 Libuš pana Petra Mráze, který pozdravil všechny účastníky a poděkoval organizátorům.

A to už nastal čas na převážně africky laděný zpěv MYŠÁKŮ za doprovodu bubínku. Radostný zpěv CANZONETTY za námi přijel až z Osečné. V jejich podání zazněly jak písně lidové, spirituály tak i klasika sborového repertoáru. ZPĚVANDULE z Mimoně podium ovládli jako smršť zpěvu, tance a dobré nálady a to vše za doprovodu různých rytmických nástrojů. Dalšími nováčky na LPN letos byl chrámový sbor CARMINA NOVA - k slyšení byly však nejen duchovní písně, ale také jazzové kousky Jaroslava Ježka - a LOCAL VOCAL z Roztok, kteří zakončili odpolední část programu středověkými melodiemi.

Před přestávkou přišla řada na ukázku bollywoodského tance plného barev a indické hudby v provedení taneční skupiny GARAM MASALA pod vedením Venduly Uhýrkové. A co je to vlastně Bollywood? Jde o sloučení dvou jmen a to amerického filmového giganta Hollywoodu a indického velkoměsta Mumbaje dříve zvaného Bombaj. Zde je kolébka indického filmu a tedy Bollywoodu, který se na jedno odpoledne představil v prostoře Libušské sokolovny.

Po pauze se dostaly na řadu opět organizátorky festivalu – ženský pěvecký sbor NASHIRA, který již tradičně interpretoval řadu českých lidových písní, skladby předních českých hudebních skladatelů (např. Bedřicha Smetany) a na závěr zazněly tradiční hebrejské písně, které jsou pro Nashiru speciálně upravené. Večerním překvapením bylo „sluníčkové“ (děti měly žlutá trička) vystoupení dětského pěveckého sboru ROLNIČKA Praha – 12 s kterým jsme hudebně procestovali snad celý svět. Jejich zpěv nám ukázal, že úžasně se dá zpívat již od věku mateřských, základních až po střední školy. Že malý zpěváci mají kam růst ukázal pěvecký sbor ANTIFONA, jehož složení je převážně z vysokoškolských studentů. Provedení písně What a wonderful world bude asi nadlouho nezapomenutelným zážitkem pro všechny posluchače. Zástupce tradičního sborového umění CARMINA VOCUM, který má již sedmnáctiletou tradic,i jsme letos na Libušsko – Písnické Notě přivítali již podruhé. Od Orlanda Lassa jsme se dostali k jazzovým skladbám a i na lidový žánr se dostalo. Debutovým vystoupením byl zpěv pětičlenné PRAGAPELLY. Pro náš festival to bylo poprvé, kdy se účastnila vokální skupina. Již první skladba Bohemian Rhapsody byla pro posluchače velkým překvapením – nejen zpěv, ale snad celý orchestr je možno vytvořit hlasem a ústy, když se umí používat.

elké poděkování patří paní Gabriela Filipi, která moderovala večerní část festivalu a samozřejmě všem organizátorům a to zejména Nashiře zřízené Klubem JUNIOR a MČ Praha Libuš.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)