Amatéři versus profesionálové - reakce

Když jsem před týdnem glosoval článek pana Koláře o Canti veris 2009, netušil jsem, že vyvolá tak rozsáhlou diskuzi. Nejsem profesionální hudebník a od začátku jsem nechtěl hodnotit uměleckou úroveň souborů.



O. Říha, středa 18. března 2009
Magazín > Názory

Nebudu se tedy ani teď pouštět na tenký led, ale pokusím se vrátit se k jádru problému. Přečetl jsem si názory diskutujících a znovu se snažil udělat si na věc názor. Přes všechny argumenty nejsem stále přesvědčen, že bylo všechno v pořádku. Své výhrady jsem rozdělil do následujících čtyř bodů a okomentoval.

A. Zpěváci/profíci

Předpokládám, že plzeňská opera není soubor ochotníků a se svými zaměstnanci má standardně uzavřené pracovní dohody či smlouvy. Pokud o sobě zpěváci KrisKros kvintet v životopisech na webu: www.kriskroskvintet.cz/ tvrdí, že jsou členy souboru opery J. K. Tyla, jsou podle mně jasně profesionálové. Pokud si KrisKrosáci v opeře jen někdy zazpívali jako výpomoc a tvrdí o sobě, že jsou členy divadelního souboru, jemně řečeno nemluví pravdu.

B. Studenti/profíci

Argument pana Koláře, že studenti přeci nemohou „doopravdy“ pracovat, v dnešní době neobstojí. Mnoho studentů při studiu dnes běžně pracuje nebo dokonce úspěšně podniká.

C. Pořadatelé

Pořadatelé porušili fair play, pustili do soutěže soubor, který nesplňuje v několika ohledech jejich vlastní pravidla. Canti veris je soutěž určená pro amatérské pěvecké sbory, kvintet není podobně jako duet nebo trio sbor, ale pěvecká skupina (podle informací, které jsem našel se sbor počítá od 12 zpěváků). Navíc jde o soubor složený z profesionálních zpěváků, zastupovaný uměleckou agenturou slečny Puterové (management Bambini di Praga).

D. Porota

Porota srovnávala v jedné kategorii výkon souboru, ve kterém až na jednu výjímku zpívají studenti sólového zpěvu a hudební výchovy na vysoké škole zaměstnaní jako zpěváci v divadle, s výkony amatérských sborů. Porota fakta o členech souboru znala, seděl v ní porotce, který členy KrisKrosu osobně zná, učí ve škole, kterou studují a je shodou okolností také sbormistrem plzeňské opery.

Netvrdím, že všechno, o čem píši, musí nutně znamenat problém, vysvětluji jen, proč mám ze soutěžení na Canti veris divný pocit. Doufám jen, že jsem svým psaním nikoho od českých soutěží zbytečně neodradil a přeji všem sborákům dobrý hlas, štěstí a úspěch v dalších kláních.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)