KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR zve na koncert do Břevnovského kláštera

V neděli 27. června 2010 se od 15 hodin v bazilice sv. Markéty na Břevnově uskuteční koncert Kühnova smíšeného sboru, tentokráte s podtitulem Pocta Janu Hanušovi.



kss, sobota 19. června 2010
Magazín > Sborový život

Kühnův smíšený sbor

Na programu budou mimo jiné - duchovní skladby Jana Hanuše, VII. mše – Hlaholská, ke cti českých patronů, op. 106 a cyklus tří smíšených sborů Flos florum, op. 118. Spoluúčinkovat bude basista Jiří Sulženko, varhaník Drahoslav Gric a hráčka na bicí nástroje Markéta Mazourová. Dirigentem koncertu je Marek Vorlíček.

Jméno Jana Hanuše je spojeno se dvěma lokalitami: městem Jirkov a pražským Břevnovským klášterem, kde se svým působením významně zasloužil o udržení tradice chrámového zpěvu. Mnoho z duchovních děl, která patří k vrcholu jeho tvorby, bylo provedeno právě zde. Hlaholská mše, vznikla v polovině osmdesátých let, kdy Hanuš vedl společně s Jarmilem Burghauserem chrámový sbor u sv. Markéty. V období normalizační nejistoty poskytovala oběma práce se sborem částečnou satisfakci a skýtala možnost nové tvůrčí práce. Kühnův smíšený sbor premiéroval několik stěžejních děl z Hanušovy tvorby, např. kantátu Zpěv naděje či Symfonii č. 7.

Kühnův smíšený sbor patří do hudebního světa už celé půl století. Vznikl v roce 1959 připojením mužských hlasů k původně ženskému komornímu sboru, který založil ještě během svých studií na AMU v roce 1958 Pavel Kühn. Navázal tak na práci svých rodičů - Markéty a Jana Kühnových, zakladatelů novodobé české sborové tradice. Sbor vystupuje pravidelně na významných mezinárodních hudebních festivalech – např. Pražské jaro, Smetanova Litomyšl. Kühnův smíšený sbor se dodnes řadí mezi špičková pěvecká tělesa. Jeho zakladatel Pavel Kühn (1938–2003), který výrazně ovlivnil zvukově barevný ideál sborového zpěvu, s ním pracoval nepřetržitě takřka 45 let, až do svého předčasného úmrtí. Poté se role sbormistra ujal Jan Rozehnal, který sbor vedl necelé čtyři koncertní sezóny (2003 - 2006). V současnosti je sbormistrem Marek Vorlíček (1979), absolvent oboru dirigování na Pražské konzervatoři a tamější Akademii múzických umění.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)