Jarní vzpomínka na Jana Hanuše a Zdeňka Lukáše

V neděli 8. května se v Jílovém u Prahy uskuteční již sedmý vzpomínkový koncert na dva velikány české hudby Jana Hanuše a Zdeňka Lukáše. Oba autoři měli k tomuto místu velmi vřelý a osobní vztah, oba také našli místo posledního odpočinku na zdejším hřbitově. Na koncertech jsou postupně uváděny vokální a vokálně-instrumentální skladby uvedených skladatelů, vždy v konfrontaci s kompozicemi jiných autorů různých období.



-ccs-, pátek 6. května 2011
Magazín > Sborový život

ilustrační foto

Stalo se již tradicí koncert zahájit krátkou vzpomínkou u rodinné hrobky Hanušů na jílovském hřbitově, toto setkání s hudebnímu vstupy se letos uskuteční v 15:00. Na koncertě, který začne v 16:00 vystoupí: smíšený sbor CARMINA NOVA, komorní sbor LAETITIA a trio SIRIUS. Mimo jiné zazní Missa brevis Zdeňka Lukáše, Pašije podle sv. Matouše Jana Hanuše ale také skladby J. S. Bacha nebo T. Giordaniho.

Koncert pořádá jílovská radnice ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů od roku 2005 vždy na přelomu dubna a května.

Srdečně zveme všechny přátele české sborové hudby!

Jan Hanuš (1915-2004)

Byl jedním z největších a nejuznávanějších českých skladatelů 20. století. Jeho hudební odkaz zahrnuje díla všech druhů vokálních i instrumentálních, od komorních a symfonických skladeb přes operu a balet až k duchovním skladbám. Zatímco za minulého režimu byl často záměrně neuváděn, v posledních letech zní jeho skladby na koncertech stále častěji. Kromě skladatelské činnosti pracoval jako hudební nakladatel a organizátor. Skromně, leč nezlomně pomáhal při přípravě hudebních festivalů dětí a mládeže, v závěru života se angažoval v oblasti prevence škodlivých společenských jevů založením Nadace Františka Augustina Urbánka, která mimojiné podporuje i projekty zaměřené na volnočasové aktivity dětí a mládeže.

Zdeněk Lukáš (1928-2007)

Narodil se 21. srpna 1928 v Praze. Lukášova skladatelská činnost byla několikrát oceněna u nás i v zahraničí. Např. osmihlasý smíšený sbor Podej mi ruku z roku 1980 byl oceněn Českým hudebním fondem, Pocta tvůrcům op.147, jedna z Lukášových nejpůsobivějších skladeb, byla oceněna 3.místem ve skladatelské soutěži v Jihlavě, když 1.a 2.cena nebyly uděleny. Sbor Dragouni op.183 získal 1.cenu ve vyšší kategorii skladatelské soutěže v Jihlavě r. 1983. Cyklus Parabolae Salomonis byl odměněn čestným uznáním ve skladatelské soutěži E. Blocha v USA, se se svým sborem Gaechinger Kantorei je nastudoval ve Stuttgartu i dnes světoznámý dirigent H.Rilling.

Zdeněk Lukáš zemřel 13. července 2007 v Praze.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)