Jaroslav Cyrus a sborový Jirkov

Dne 7. července 2011 by se dožil 90 let učitel, vynikající dlouholetý sbormistr, iniciátor a organizátor Jirkovské soutěže dětské sborové tvorby, pedagog sbormistrovských kurzů a v neposlední řadě čestný občan města Jirkova pan Jaroslav Cyrus. Bohužel nečekaně nás opustil den před Štědrým dnem v roce 2009.



Hana Kultová, sobota 27. srpna 2011
Magazín > Sborový život

Jaroslav Cyrus

Celý svůj dlouhý život Jaroslav Cyrus zasvětil sborovému zpěvu. Vícekrát již byla zopakována a napsána základní fakta o Jirkovském dětském sboru (1946 - 2006); o Jirkovské soutěži dětské sborové tvorby (1963 – 1982), do které bylo zasláno na 5 000 skladeb; o premiérových Jarních koncertech; o Dívčím komorním sboru Jirkov (1971), který byl v roce 1987 přejmenován na Ženský komorní sbor Jirkov. Právě členky ŽKS svému zakladateli a dlouholetému sbormistrovi k nedožitému jubileu uspořádaly v Jirkově slavnostní koncert, který byl současně spojen s oslavou 40. výročí komorního sboru a 15. výročí pěveckého přátelství se slovinskými sbory (samostatný článek byl na portále zveřejněn 29. 6. 2011).

Když si dovolíme udělat v jirkovském sborovém zpívání maličkaté shrnutí, tak se musíme vrátit o 66 let zpět. Počátkem všeho bylo, že právě do Jirkova se dostal mladý učitel Jaroslav Cyrus, který se na výzvu Ministerstva školství přihlásil k učitelské službě v pohraničí. Po nezbytném absolvování několikaměsíční vojenské služby se do Jirkova vrátil, nastoupil na měšťanskou školu a v září 1946 založil Jirkovský dětský sbor (mezi 65 zpěváky byla plná třetina chlapců!). Tak se v našem městě začala psát historie sborového zpěvu. A následují další nezvratná fakta: díky J. Cyrusovi byla 20 let v Jirkově organizována Jirkovská soutěž dětské sborové tvorby a s ní spojené proslavené Jarní koncerty (z 500 oceněných skladeb na nich zaznělo v premiéře 340), dlouhé roky tu na školách pracovalo několik přípravných sborů, před 40 lety na podnět bývalých členek JDS založil komorní sbor, který pracuje dodnes. A pokračujme dál. Město Jirkov má i sbor seniorek. Členka komorního sboru po jednom koncertním zájezdu do Slovinska pojala myšlenku založit sbor v domově důchodců. Za podpory tehdejší ředitelky MÚSS Jirkov založila a vede Jirkovské seniorky, jsou služebně nejmladším sborem ve městě, oslavily své desetiny a v drtivé většině to jsou bývalé členky Jirkovského dětského sboru, některé z nich dokonce zakládající. Jirkov měl a má i svoje sborové mládí. Vedle JDS tu samostatně desítky let působil sbor Jiřičky, pracují tu Sedmikrásky, téměř 25 let existuje školní sbor Slavíček, o něco mladší je jeho přípravný sbor Zvoneček. Dirigentka Slavíčku se před 14 lety navíc pustila do organizace festivalové přehlídky dětských pěveckých sborů, již známá Jirkovská srdíčka každoročně pořádá ve spolupráci se svojí základní školou. Pro ty trochu odrostlejší jsou v Jirkově šikovné Ventilky, které již 13 let pracují pod ZUŠ Jirkov. Tento smíšený sbor přidal další rozměr a začal psát novodobou historii jirkovského sborového festivalu. Oblékl ho do úplně nového kabátu, nazval ho Jirkovský písňovar a písně tu letos budou úspěšně „vařit“ už popáté. Zázemí v Jirkově před 14 lety našel a své místo ve sborovém světě si vybudoval další jirkovský smíšený komorní sbor Vox cantabilis Jirkov. Jiná bývalá členka JDS a ŽKS v roce 1982 založila dětský pěvecký sbor Hlásek, po čase také dva přípravné sbory Berušek a v mateřince malý sboreček Kvítek, a to na blízké základní škole na sídlišti Písečná a v nedaleké mateřské školce. Územně škola sice již patří do Chomutova, ale dirigentka patří do „líhně“ jirkovských sborových dětí. Jestli jsme někoho opomenuli, nechť nám odpustí. Chtěli jsme jen nastínit, jak pevné, hluboké a rozložité sborové kořeny byly postupně v Jirkově zapuštěny. A dovolíme si zmínit ještě jeden fakt, mezi jmenovanými pěveckými soubory najdeme čtyři řádné členy UČPS.

Snad v tomto kontextu můžeme připomenout slova ze sbírky Strom života od Zdeňka Lukáše: „Křídla jako živá, jako živá bílé, květy rozesmáté oblékl strom a zpívá, zpívá, ó jak ten strom zpívá!“ Ano, i ten jirkovský sborový strom stále zpívá a věříme, že to je pro Jaroslava Cyruse ten nejhezčí narozeninový vzkaz do sborového nebe.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)