5 let Chlapeckého sboru Bruncvík

Podobně jako socha rytíře Bruncvíka stojí u Karlova mostu, tak také Chlapecký sbor Bruncvík, jež si vetknul do štítu bruncvíkovské ctnosti, působí na české hudební scéně - nenápadně. Přece má však za sebou mnoho úspěchů a letos je korunuje oslavami svého pětiletého výročí, neboť sbor založila jeho vedoucí Lenka Pištěcká v roce 2006. Navázala tak na svou pedagogickou činnost, kdy vedle hlasu a celkové hudebnosti rozvíjí také celou osobnost v její komplexnosti.



Martin Rudovský, sobota 1. října 2011
Magazín > Sborový život

Chlapecký sbor Bruncvík (z fotogalerie sboru)

Založením Bruncvíka se také rozšířil počet chlapecký chórů v České republice na pět (dále Boni pueri - Hradec Králové, Pueri gaudentes – Praha, Bonifantes – Pardubice, Páni kluci - Litoměřice) a zase se tak o něco více blížíme evropské tradici, v níž jsou chlapecké sbory přirozenou součástí hudební života. A v níž jsou také chápány jako efektivní společenské instituce, neboť velmi účinně formují nejmladší mužskou populaci.

Hlavní náplní činnosti sboru je samozřejmě zpěv pro radost, a to na zkouškách, na podiích, ale také na loukách a v lesích, přičemž repertoárově je Bruncvík maximálně otevřen. I když velké množství běžně neprovozovaných starších chrámových skladeb určených právě pro chlapecké hlasy by si stylové provedení jistě zasloužilo.

Sbor má za sebou již několik velmi úspěšných akcí. Kromě hojně navštěvovaného cyklu interaktivních koncertů v pražském Hlaholu, kde se představuje hudba od svého zrodu až třeba po barokní,

Bruncvík např. v červnu 2010 spojil své síly s africkou skupinou Nsango Malamu a představil černošské spirituály. V říjnu stejného roku pak v kostele svatých Šimona a Judy sbor uspořádal jazzově-alikvotně-improvizační koncert, kde si zadováděli Jiří Stivín a německý vokalista Wolfgang Saus. Zatím poslední velká akce se odehrála v červnu letošního roku; na koncertě nazvaném Hlaholení se v pražském Hlaholu, základně Bruncvíka, kromě domácích předvedli hosté z Litoměřic – Páni kluci.

Tento text pak budiž zároveň pozvánkou na další výroční koncert, který se odehraje 7. října 2011 od 19 hodin v Klášteře sv. Anežky České. Vedle gregoriánského chorálu či motet M. Duruflého zazní především Misa Criolla Ariela Ramíreze; kytarový part obstará Jana Steidl-Kindernayová, flétnový Štěpán Mesány a bicí pak členové Symfonického orch. hl. m. Prahy FOK. Všichni jste srdečně zváni!


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)