Podruhé v St. Michael im Lungau

Smíšený pěvecký sbor Česká píseň i letos přijal pozvání do rakouského městečka St. Michael im Lungau na 6. ročník mezinárodního pěveckého festivalu Feuer & Stimme, který se konal ve dnech 10.6. až 12.6. Letos se ho zúčastnilo 13 sborů (z Rakouska a Německa, Českou republiku zastupoval náš sbor).



Libuše Dortová, pátek 16. září 2011
Magazín > Sborový život

Česká píseň v Rakousku

Po příjezdu jsme se ubytovali v rodinném penzionu v obci St. Margharette (doporučujeme). Večer ve 20 hodin se průvod účinkujících odebral na zahájení slavností na centrální náměstí. Proslovy, hudby, hra na alpské trouby, zapalování pochodní, představování sborů, společný zpěv i představování se jednotlivých sborů písněmi. To vše trvalo asi dvě hodiny. Pak se program přesunul do Festhalle, kde jednotlivé sbory předvedly své kratší vystoupení. Náš sbor přehlídku uzavíral lidovými písněmi a navíc dvěma skladbami zpívanými latinsky.

Druhý den dopoledne jsme uskutečnili výstup na Katchberg (1600 m). U soukromé kaple na vrcholu jsme za zpěv byli odměněni upřímným potleskem. U horské chaty jsme se setkali s německým hasičským sborem a pak se střídavě ozývaly české a německé písně za velkého zájmu přítomných turistů. Po odpolední zkoušce jsme odjeli na koncert do farního kostela. Tam jsme vystupovali jako poslední v pořadí, ale byli jsme vlastně zlatým hřebem programu. O naše vystoupení byl velký zájem, po koncertě za námi přicházeli posluchači a vyzvídali, kde nás mohou ještě slyšet. Potom jsme natáčeli pro televizi jednu naši lidovou píseň.

Neděle byla vyvrcholením slavností. Při slavnostním průvodu městem bylo pro nás milým překvapením to, že na nás přihlížející z chodníků volali česky "Dobrý den". Přesně v 10 hodin hlavním náměstím zazněly fanfáry, hovořili představitelé města, hudby vyhrávaly, ostrostřelci stříleli, přítomným zatancoval Samson. Sbory obdržely jako upomínku dřevěnou plastiku - jilmový houslový klíč asi 60 cm velký. Byli jsme pozváni na příští ročník festivalu.

Po společném obědě ještě před odjezdem jsme si zazpívali s mnichovským sborem českou píseň Jede sedlák(dirigoval německý sbormistr). Pak náš sbormistr V. Kraus oddirigoval jednu německy zpívanou píseň. Naši rakouští průvodci se s námi dlouho srdečně loučili. Poslední zamávání a třeba za rok v St. Michael im Lungau na shledanou.

Akce byla podpořena Jihočeským krajem a městem Prachatice.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)