Severáček natáčel pro Českou televizi

O víkendu 22. a 23. září natáčel Severáček, liberecký dětský sbor ZUŠ dokument pro Českou televizi. Jednalo se o pokračování třiatřicet let starého dokumentu o Severáčku „Zkouška na koncert“, který v rámci cyklu Návraty dokumentaristů natáčel režisér Viktor Polesný.



Jana Průšková, sobota 29. září 2012
Magazín > Sborový život

Natáčení koncertu v letařovickém kostelíčku; foto: Roman Nádhera (úvodní foto: Karel Kašák)

Při prvním natáčecím dnu se v prostorách zkušeben Severáčku sešly děti Broučků, Plamínku a koncertního sboru. Točily se běžné zkoušky jednotlivých oddělení. Severáčkovské děti si natáčení užívaly, byly velmi pozorné a krásně zpívaly. Však si také vysloužily pochvalu šestičlenného natáčecího štábu. „S nejmenšími Broučky bylo natáčení opravdu husarským kouskem, neboť tyto děti přišly na první zkoušku před čtrnácti dny. Přesto jsme s nimi stihly s kolegyní Radkou Fryčovou nacvičit tři nové písničky. Měla jsem ale velkou radost, jak děti reagovaly, jak byly spontánní a vše na výbornou zvládly,“ uvedla sbormistryně Severáčku Silvie Pálková.

V neděli se natáčelo v prostředí Severáčku důvěrně známém, v Letařovicích, kam sbor již více jak padesát let jezdí na letní soustředění. V kostele sv. Jakuba se konal koncert pro bývalé členy, rodiče dětí a příznivce Severáčku. Malý kostelík byl doslova přecpán k prasknutí. Zpívání severáčkovských dětí mělo špičkovou úroveň, osmdesátičlenný sbor zazpíval pod vedením sbormistryně Silvie Pálkové skladby ze svého kmenového repertoáru (Dvořák, Bizet, Uherek, Eben a další). Nechyběly ani skladby, které zazněly v původním dokumentu a které Severáček zvlášť pro toto natáčení připravil jako Obrechtova La tortorella nebo Ebenovo Preludio z cyklu Katonova mudrosloví. V závěru se pak k dětským hlasům přidal z publika i mohutný sbor bývalých členů v písni M. Raichla Kočár v oblacích. Byl to nesmírně dojemný moment, kdy se spojily hlasy velkých i malých a společně vzdávaly hold severáčkovskému fenoménu. Zpívání s bývalými členy pokračovalo venku pod lípami. Bývalí členové zde předvedli, že nezapomněli nic z toho, co se v dětství naučili.

„Dirigování takového tělesa je snem každého sbormistra. Z každého zpěváka čišela obrovská chuť a radost, které byly podpořeny z dětství skvěle nacvičenou skladbou. Nejkrásnější byly ale písničky Milana Uherka, při kterých jsme všichni na oba zakladatele vzpomínali. Cítila jsem velkou pokoru a vděčnost, že se můžu účastnit něčeho, co nás všechny přesahuje,“ uvedla Silvie Pálková.

Bývalí členové se poté přesunuli do budovy mlýna, letní zkušebny Severáčku, aby společně sledovali původní dokument. O emoce zde nebyla nouze. Za všechny uvádí bývalá členka Andrea Houfková Čančarová: „Nedělní odpoledne strávené v Letařovicích pro mě bylo velkým zážitkem. Krásný koncert současného koncertního sboru, zpívání pod lípami s bývalými severáky a setkání s některými po letech. Promítání dokumentu Zkouška na koncert ve mlýně bylo úžasnou vzpomínkou na manžele Uherkovy a zavzpomínání na dětská léta prožitá v Severáčku. Nejednomu severáčkovi ukápla slza dojetí.“

Na dokument, který by se měl vysílat v příštím roce se tak už těší několik generací severáčkovských dětí a dospěláků.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)