Hold zakladateli Severáčku v libereckém Divadle F. X. Šaldy

V sobotu 23. února 2013 se v Divadle F. X. Šaldy sešli současní členové sboru i více jak stovka bývalých členů Severáčku, aby svým zpěvem vzdali hold zakladateli sboru – hudebnímu skladateli a legendárnímu sbormistrovi Milanu Uherkovi (1925 – 2012).



Jana Průšková, pátek 8. března 2013
Magazín > Sborový život

Severáček a sbormistryně Silvie Pálková

V programu zazněly především skladby a úpravy lidových písní Milana Uherka v podání nejstaršího přípravného oddělení Plamínek a koncertního sboru Severáčku. Vrcholem první půle koncertu pak bylo provedení pašijového minioratoria Hosana, které se svým zaměřením hodí do této postní doby. Koncertní sbor i Plamínek se i tímto koncertem připravují na vrcholnou událost sezóny – účast na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro, kde bude mít Severáček v květnu tohoto roku samostatný recitál, kterým vzpomene svého zakladatele. Po celý večer provázela zpěv dětí i dospělých zadní projekce fotografií Milana Uherka a zněly jeho úvahy, vzpomínky kolegů či bývalých členů sboru.

Druhá část koncertu patřila bývalým členům Severáčku, kteří na svého sbormistra vzpomínají s velkou láskou a vděčností. Pod taktovkou současné sbormistryně a umělecké vedoucí Severáčku Silvie Pálkové zazněly skladby, které byly po léta pilířem repertoáru Severáčku (O. di Lasso, A. Willaert, B. Smetana, A. Dvořák, M. Raichl) a nechyběly ani české a moravské lidové písně, které Milan Uherek sboru dedikoval. Složení tohoto smíšeného sboru je věkově pestré – od zakládající generace z roku 1958 až po čerstvé absolventy. Všichni zpěváci nezapřou jednotnou hlasovou průpravu, výbornou artikulaci, cit pro frázování a perfektní smysl pro intonaci, za což vděčí v dětství letům hudební průpravy a mimořádného hudebního vedení manželů Uherkových či později manželů Pálkových. Na závěr se k bývalým členům přidaly i děti současného koncertního sboru a všichni společně se postarali o mimořádné zakončení koncertu. Nadšené publikum odměnilo velké i malé zpěváčky a jejich sbormistryni dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. Dva závěrečné přídavky – Ebenovo Kdyby tu nic nebylo a Raichlův Kočár v oblacích, skladby Severáčku nejbližší – byly dojemnou vzpomínkou, při které se mnohé oči dospělých i dětí zamžily slzami dojetí a vděčnosti. Jak uvedla v textu programu Silvie Pálková: „…věřím, že všichni společně bychom potěšili toho, komu budeme dnes večer zpívat – Milana Uherka…“

Koncert zorganizoval Kruh přátel Severáčku, sponzorsky přispěla firma Applic a mediálním partnerem bylo Rádio Contact Liberec. Organizátoři ocenili vstřícnost vedení Divadla F. X. Šaldy i soukromé dárce, kteří na koncert přispěli.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)