Divadlo na Orlí uvádí méně známé dílo Bohuslava Martinů

Během komponovaného večera v Divadle na Orlí budou mít diváci možnost slyšet moderní jazzovou operu Bohuslava Martinů a ve světové premiéře bude uvedena opera mladého skladatele Jiřího Najvara. Premiéra se uskuteční 21. března a představení se dočká pěti repríz.



Tereza Turzíková, úterý 17. března 2015
Magazín > Zprávičky

Bohuslav Martinů (zdroj: Wikimedia Commons)

autor neznámý / Wikimedia Commons

V první části večera zazní jednoaktová opera Bohuslava Martinů z roku 1928, ve které se snoubí moderní kompoziční styl tehdejší Paříže s prvky jazzu a swingu. Martinů ve své avantgardní poetice vypráví příběh pouze o třech postavách – Matky, Eleonory a Ďábla. V bizarním světě Slz nože postava Satana oživuje milého Eleonory, kterým je – oběšenec.

V roli Eleonory se v alternacích představí Tereza Mailičkayová, Irina Shevchuk a Jana Vondrů, jako Matka pak Klára Varmužová a Jarmila Balážová. Role Satana se zhostí Jiří Ullrich v alternaci s Tadeášem Hozou, jako Satan 2 David Ostružár. Dirigentem představení je Marek Klimeš.

Operu Zhasnutí napsal Jiří Najvar, posluchač třetího ročníku oboru Kompozice na JAMU, jako poctu Leoši Janáčkovi, který v minulém roce oslavil 160. narozeniny. Jako hudební inspirační zdroje mu při kompozici díla posloužila 2. vídeňská škola, hudební minimalismus i elektronická hudba. Premiéru své opery si bude Jiří Najvar také dirigovat.

Ve Zhasnutí vystoupí Barbora Čechová, Monika Kaštanová, Jarmila Balážová a Eliška Ouředníčková, role Démona zazní v podání Martina Javorského, Lukáše Hacka, Jiřího Miroslava Procházky a Tadeáše Hozy.

Výtvarná stránka představení je dílem Davida Janoška, jehož práce je již divákům Divadla na Orlí známa z muzikálu Sweeney Todd. Hudebního nastudování se tradičně ujal vedoucí Komorní opery doc. Mgr. Tomáš Krejčí.

Celý článek na www.studentpoint.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)