Sbor roku Bohemiachor dnes poprvé zazpívá v Ostravě

Ostravský Don Bosco přivítá 25. dubna 2015 od 19 hodin speciálního hosta. Pěvecký sbor, jehož členové působí ve všech koutech České republiky, se schází pouze několikrát v roce a sklízí ocenění u nás i v zahraničí.



Vojtěch Roupa, sobota 25. dubna 2015
Magazín > Sborový život

Bohemiachor (zdroj: Facebook)

Zakládající členové BOHEMIACHORu prolomili před více než dvaceti lety do té doby nefungující sociální kanál. Bez Internetu a informačních technologií semknuli zpěváky z celé republiky, naplánovali itinerář a začalo se zkoušet. Co tři měsíce, pokaždé v jiném městě, ve spolupráci s tuzemskými i zahraničními sbormistry a dirigenty. Od té doby sbor s chutí koncertuje na evropských pódiích s velmi příjemnými ohlasy.

I přesto, že sbor dnes plně využívá komfortu online technologií a cvičí „na dálku“ s pomocí Internetu, nasbíraný repertoár udržují a obohacují na zkouškách a soustředěních kmenoví sbormistři. Dlouhá léta sbor vedl jako hlavní sbormistr Jan Staněk a získal s ním řadu pěkných ocenění (nejlepší smíšený sbor v Llangollenu 1997, stříbrné pásmo sborové olympiády v Brémách 2004, řada zlatých pásem v domácích soutěžích). Druhý stálý sbormistr, Libor Sládek, se sborem vyhrál Canti Veris Praga v roce 2008.

V roce 2012 se postupně, díky projektu věnovanému 20. století, stal hlavním dirigentem Michal Hájek. Na jaře téhož roku vyrazil s Bohemiachorem do Bratislavy na soutěžní festival Bratislava Cantat a získal zde prakticky všechna zlatá ocenění, která mohl, včetně Grand Prix a ceny pro nejlepšího sbormistra. Unie českých pěveckých sborů udělila BOHEMIACHORu titul Sbor roku 2012. V roce 2014 převzal sbormistrovskou štafetu Vít Novotný a společně s hostujícím dirigentem Juriem Galatenkem (působícím mj. v Národním divadle Moravskoslezském) připravuje repertoár, se kterým bude sbor reprezentovat Českou republiku na mezinárodním festivale In Canto sul Garda v italském Riva del Garda.

Ostravští posluchači tak mají poprvé možnost slyšet neotřelý průřez repertoárem BOHEMIACHORu čítající moderní sakrální sborové skladby, zajímavé úpravy lidových písní, experimentální hudbu i populární vokální tvorbu. Společně vystoupí s Pěveckým sdružením ostravských učitelek pod taktovkou Jurie Galatenka a Víta Novotného. Koncert se uskuteční v sobotu 25. dubna 2015 od 19 hodin v ostravském kostele Sv. Josefa (Don Bosco) ve Vítkovické ulici. Vstupné dobrovolné.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)