PS Martinů Třinec Martinů si k Vánocům nadělilo zlato

V loňské sezóně slavili sboristé z Pěveckého sdružení Martinů šedesátou sezónu svého sboru. Tu letošní zakončili třinečtí velkým vánočním triumfem, když vyzpívali zlaté pásmo na festivalu Pražské Vánoce 2016.



Dagmar Machálková, neděle 18. prosince 2016
Magazín > Sborový život

Pěvecké sdružení Martinů Třinec

Pěvecké sdružení Martinů

Rok poté, kdy smíšený pěvecký sbor Pěvecké sdružení Martinů Třinec oslavil 60. výročí, směřovaly jeho aktivity v roce 2016 především k prezentaci regionálních tradic. S elánem se sbor vydal také na soutěžní festivaly, aby porovnal své síly s ostatními sbory. Prvním z nich byl festival Svátky písní Olomouc, kde se sboru podařilo vyzpívat cenné stříbro.

Od září zahájil soubor přeshraniční česko-polskou spolupráci, ve které jsou plánovaná společná setkávání, workshopy, vzdělávání i výměnné koncerty. V rámci tohoto projektu se sbor Martinů vydal v listopadu do polského města Gdów, kde místní sbor Tutte Le Corde uspořádal první z plánovaných setkání. Oba sbory představily vlastní repertoár a na závěr si připravily společné vystoupení s prezentací dvou společně nastudovaných lidových písní z obou regionů: Co to máš, Janíčku a Krakowiak. Sympatické obecenstvo, které do posledního místa naplnilo místní kostel, Svatyni Panny Marie, od začátku koncertu vytvořilo krásnou atmosféru a vřelými ovacemi ocenilo oba sbory. Největší potlesk a nadšení vyvolala skladba Gorale Jana Vičara, kterou zazpíval sbor Martinů na závěr svého vystoupení.

Organizátoři koncertu zajistili pro své hosty z České republiky také další zajímavý program (návštěvu hradu Nowy Wiśnicz) a uspořádali společné neformální setkání pro členy obou sborů. „Jsme velice vděční za příležitost získat nové zkušenosti a zajímavé zážitky a chtěli bychom touto cestou poděkovat dirigentce sboru Tutte Le Corde Elżbietě Gawryszewské, stejně jako Elwiře Ultracké a Marłgorzatě Kaszprzyk, které měly organizaci akce na starosti, za pozvání a srdečné přijetí, jakého se nám u našich polských přátel dostalo. Věříme, že toto první setkání je začátkem další zajímavé spolupráce v podobě společných koncertů i poznání našich kultur. Je to pro oba sbory velmi příjemná výzva k dalšímu rozvíjení hudebních kvalit a pro milovníky sborového zpívání příslib dalších zajímavých hudebních zážitků. Těšíme se na jaro u nás v Třinci, kdy chystáme další ze společných koncertů,“ zhodnotila Dagmar Machálková, organizační vedoucí PSM.

Na prosinec letošního roku si sbor naplánoval ještě další dvě významné události – účast na mezinárodním festivalu adventní a vánoční hudby Pražské Vánoce 2016 a Tradiční vánoční koncert. Na festivalu se sbor představil celkem čtyřmi skladbami: Gloria Johna Leavitta, Ave Maria Marka Jasińského, vánoční koleda Kristus Pán se narodil v úpravě Ireny Szurmanové a Gorale Jana Vičara. Velké úsilí, které věnovali sboristé pěvecké přípravě v průběhu celé umělecké sezóny, a kvalitní umělecké vedení sbormistra Michala Zátopka včetně správného výběru repertoáru „na míru“ svým svěřencům přinesly v Praze v sobotu 10. prosince 2016 na zmíněném vánočním festivalu své ovoce. Sbor zazářil při svém soutěžním vystoupení a byl odměněn cenou nejvyšší, a to zařazením do Zlatého pásma. K tomuto krásnému úspěchu přidala odborná porota ocenění pro našeho sbormistra – Zvláštní cenu za Dramaturgii programu.

Zbývá zhodnotit poslední událost – vánoční koncert. Do posledního místa zaplněný foyer TRISIE v Třinci je známkou, že se toto vánoční hudební přání na závěr roku souborem Martinů stalo již tradicí. Letos se mohli diváci těšit na zajímavý program a významné hudební hosty: operní pěvkyni Martu Reichelovou, klavíristku a skladatelku Irenu Szurmanovou, mladého nadaného klavíristu Martina Pančochu a další. V první části koncertu sbor prezentoval repertoár letošní sezóny, zazněly skladby Gloria Johna Leavitta, Ave Maria Marka Jasińského, Hymnus Otmara Mácha a další. Závěr programu patřil vánočním koledám. Jako první uvedla sopranistka Marta Reichelová známou koledu Tichá noc, jejíž netradiční aranžmá i citlivé pojetí zpěvačky vzalo posluchače za srdce. Sbor se představil koledou Gloria, Nesem vám noviny a následovaly skladby v úpravě Ireny Szurmanové Maria a Les Anges dans noc campagnes. Bravurní klavírní doprovod, jehož se ujala samotná autorka skladeb, dotvořily tóny smyčcových nástrojů a trubky. Věříme, že si všichni návštěvníci koncertu zpříjemnili předvánoční chvíle a odnesli krásné hudební zážitky. Za celou organizaci a dramaturgii koncertu patří poděkování našemu dirigentovi Michalu Zátopkovi a za skvělý klavírní doprovod naší korepetitorce Daniele Workové.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)