Gauteng Youth Choir

University of Pretoria

Gauteng (kraj – provincie podobně jako naše Valašsko) Youth (mládežnický) Choir (sbor) je pěveckým tělesem, který působí řadu let na Pretorijské univerzitě – její pedagogické fakultě jako nepovinný předmět a jehož členy jsou studenti ve věku 16–25 let.



Josef Zajíček, sobota 27. listopadu 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

Nicméně sbor usiluje o interpretaci děl na nejvyšší hudební úrovni a repertoár sboru obsahuje v podstatě všechna slohová údobí, epochou renesanční polyfonie počínaje, soudobou hudbou konče. Sbor se pravidelně zúčastňuje kulturních podujetí v rámci univerzity, pravidelně zpíva při bohoslužbách ve farnostech města Pretorie a jeho okolí. Účast na Mezinárodním sborovém festivalu Petra Ebena v Praze a návštěva našeho kraje, je jednou z mnoha mezinárodních zkušeností tohoto tělesa.

Sbormistr Tinus Kühn se narodil v Johanesburgu, vystudoval Univerzitu v Pretorii, kde posléze získal doktorát.Více jak dvacet let stál v čele Pretorijského dětského sboru, se kterým získal mnohá ocenění a mj. dvakrát navštívil i Českou republiku. Poslední dva roky se věnuje mládežnickému sboru, se kterým dosahuje vynikající výsledky. Je stálým členem světové sborové asociace, pravidelně zasedá v odborných porotách a organizuje semináře týkající se didaktiky sborového zpěvu. Jeho celoživotním krédem je víra ve výchovný potenciál sborového zpěvu, který slouží k dosažení nejvyšších hudebních a lidských ideálů.

Erica Kühn získala titul Bakalář hudby na Univerzitě v Pretorii, a diplom ve

hře na klavír a varhany. Je úspěšnou učitelkou hry na klavír a svůj život spojila nejen s osobností svého manžela Tinuse Kühna, ale i se všemi jeho

sbory jako korepetitorka a organizátorka hudebního života.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)