Otevřená zahrada v Libčicích se tentokrát rozezní na téma mše

Zítřejší devátý ročník festivalu v Libčicích nad Vltavou představí hudební formu, která je s kostely neodmyslitelně spjatá – mši. Na závěr festivalu zazní Requiem Karla Růžičky ve zcela profesionálním provedení Kühnova smíšeného sboru a skvělých sólistů. Skladba, kterou Karel Růžička napsal v roce 2013 a věnoval ji památce Pavla Kühna, bude uvedena poprvé od autorova nedávného úmrtí.



TZ, pátek 12. května 2017
Magazín > Sborový život

Kühnův smíšený sbor

archiv sboru / KSS

Celý program zahájí mešní ordinárium Martina Matysky řízené samotným autorem. Tato skladba se uvádí v leckterém kostele, ale málokdy tak, jak byla napsaná, což je ostatně častý osud liturgické hudby. Naposledy bylo ordinárium v plném znění provedeno při návštěvě Jana Pavla II. v Hradci Králové v roce 1997. Autor své dílko řadí do artrockové škatulky a mnohé o ní napoví nástrojové obsazení doprovodu: komorní orchestr (smyčce, flétna, hoboj, klarinet/saxofon, trubka a trombon) + kapela (dvoje klávesy, kytara, baskytara, bicí).

„Zvláštností odpoledního programu bude projekt INGREDIENTE,“ říká organizátorka festivalu Kateřina Judová. „Hudba tohoto projektu čerpá z prastarých tradic evropské duchovní hudby středověku (gregoriánský chorál, raný vícehlas). Inspirace touto prastarou tradicí se zde snoubí s poslechovou zkušeností 21. století, nadžánrovou hudební improvizací a novými možnostmi práce s hudebním zvukem. Improvizované pasáže jsou doplněny komponovanými strukturami a citlivým elektronickým processingem, vytvářejícím jemné ambientní struktury.“ To vše v následujícím obsazení: Jiří Hodina – zpěv, housle; Jan Jirucha – trombon, eufonium a Tomáš Reindl – realtime electronic processing, klarinet, tabla, hlas, didžeridu.

Během odpoledního programu se pak představí také PS Mládí, které uvede skladbu Messe Breve L. Delibese, Missu Piccolla J. Temla zazpívá Scandula, skladbu Missa Brevis A. Leanderson-Andréase zazpívá v české premiéře Lumen Pacov a kompzotici M. Štryncla Missa Sanctae Crucis (Regnis) předvedou Čeští madrigalisté.

Na farní zahradě, po které se sborový festival jmenuje, bude pro zájemce o hlubší pohled na hudební formu mše připraveno poutavé povídání Zdeňka Bednáře, profesora dějin hudby na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Během celého odpoledne mají děti libovolného věku možnost vystřídat se ve výtvarné dílně Kateřiny Tetivové a pro děti od 5 let si studenti KVD DAMU připravili divadelní dílnu pro tvořivé ztvárnění pověsti o kněžně Libuši.

Více podrobností o programu najdete na www.scandula.cz.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Čeští madrigalisté

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1928
smíšený sbor starou hudbu


Lumen Pacov

Kraj Vysočina – zal. 2013
smíšený sbor duchovní hudbu


Mládí

Jablonec nad Jizerou (Liberecký kraj) – zal. 1959
školní dětský sbor skladby českých autorů


Scandula

Libčice nad Vltavou (Středočeský kraj) – zal. 1991
smíšený sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)