V. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby „Pražské Vánoce“

Ve dnech 10.- 12. prosince 2004 uspořádala koncertní a cestovní agentura Club Tours Agentur pod záštitou hl. m. Prahy již V. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby „Pražské Vánoce“.



Jiří Kolář, neděle 12. prosince 2004
Magazín > Sborový život

Ilustrační obrázek.

V radostné, přátelské atmosféře a v příjemné akustice velkého sálu Kulturního domu Ládví v Praze 8 se v předvečer Mezinárodního dne sborového zpěvu představilo v kategorii dětských sborů a sborů dospělých celkem sedm sborů z pěti zemí - Lotyšska, Německa, Norska, Ruska a České republiky. Další tři původně přihlášené sbory (mezi nimi s velkým zájmem očekávané sbory z Nigérie a Srí Lanky) se bohužel z různých důvodů z účasti omluvily. I tak se však stal festival důstojným příspěvkem do bohaté a pestré nabídky předvánoční pražské hudební kultury.

V kategorii dětských sborů, která byla věkově otevřená i smíšeným mládežnickým seskupením, se střetly svým charakterem velice rozdílné sbory: typicky dětský velký sbor „Petrklíč“, pracující při soukromé ZUŠ „Škola pro radost“ v Praze 5 (sbm. Milena Kejhová), komorní moskevský dětský sbor „Credo“ a Dětský pěvecký sbor „Žďáráček“ Žďár nad Sázavou (sbm. Petra Procházková) s osmi jinošskými hlasy, interpretující sborovou literaturu pro smíšené obsazení. Za vítěze této kategorie určila mezinárodní porota „Žďáráček“, z jehož s chutí zazpívaného soutěžního programu zaujaly nejvíce skladby J. Třanovského „Čas radosti, veselosti“ s doprovodem kvarteta dobře ladících zobcových fléten, bravurní „Tolita, toten“ Z. Lukáše a Zedníkova úprava české lidové písně „Aj, lúčka, lúčka“. O rostoucí kvalitě tohoto našeho mládežnického sboru svědčí i zisk 1. ceny „cum laude“ z letošního ročníku mezinárodní sborové soutěže v belgickém Neerpeltu. Do zlatého pásma zařadila porota rovněž pěvecky a intonačně velmi dobře připravený sbor „Petrklíč“, jehož dramaturgicky zajímavé vystoupení (O. Mácha: Půjdem spolu do Betléma, s výborným doprovodem hoboje, J. Seidel: Ej, panenka a P. Eben: Veselte se, nebesa) postrádalo bohužel více prožitku a úsměvu. Moskevský sbor „Credo“ s vynikajícím klavíristou zápolil v některých skladbách s intonační čistotou a umístil se v pásmu stříbrném.

V kategorii sborů dospělých soutěžily dva sbory ženské - lotyšská „Jumara“ a Ženský komorní sbor „Cantica bohemica“ Litoměřice (sbm. Vladimír Frühauf) a dva komorní sbory smíšené - norský sbor „Alla Camera“ a německý sbor z města Sanitz. I vítězství v této kategorii přiřkla porota jednoznačně českému sboru, který svůj pestrý a v mnohém objevný soutěžní program (mj. I. Hurník: Hlas zvonů táhne nad závějí, J. Massenet: Noël, „Nesem vám noviny“ v úpravě německého skladatele H. Laua, Michnovo „Chtíc, aby spal“ v úpravě P. Ebena, „Gaudete, gaudete“ z „Piae cantiones“ aj.) zvládl bez technických problémů a s přesvědčivým výrazem. Zahraniční sbory, které zpívaly převáženě domácí stylovou literaturu, podaly zajímavé výkony a umístily se shodně ve stříbrném pásmu.

„Pražské Vánoce 2004“ však nebyly jen mezinárodní sborovou soutěží. Již v pátek vystoupily sbory koncertně v kostele sv. Mikuláše a na otevřené scéně na Staroměstském náměstí, některé z nich pak rovněž na Zahajovacím koncertu festivalu v Betlémské kapli, kde se jako host skvělým výkonem prezentoval Ženský sbor Iuventus paedagogica se sbormistryní Ivanou Štíbrovou (K. B. Kopřiva, H. L. Hassler, J. Novák, J. Laburda, M. Haydn). Festival byl zakončen galakoncertem všech účastníků „Veselé Vánoce“, slavnostním vyhlášením výsledků s předáním cen a diplomů a závěrečným rautem v hotelu Olympik.

„Pražské Vánoce 2005“ se uskuteční ve dnech 9.- 11. prosince 2005 a k účasti na tomto festivalu zvou pořadatelé naše sbory již teď.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Iuventus paedagogica

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1967
ženský sbor


Petrklíč

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1996
školní dětský sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)