Tanec smrti Karla Šiktance bude mít hudební premiéru

Mimořádná básnická skladba Karla Šiktance Tanec smrti aneb Ještě Pámbu neumřel získává další rozměr. Báseň na objednávku pěveckého smíšeného sboru Mikrochor v čele s Lukášem Prchalem zhudebnil mladý skladatel Michal Vejskal. V premiéře poprvé zazní ve čtvrtek 25. října od 20.00 hod. ve Farním sboru Českobratrské církve evangelické na pražských Vinohradech.



redakce / TZ, úterý 23. října 2018
Magazín > Zprávičky

Sbor Mikrochor

Mikrochor / archiv sboru

Vejskalova hudební kompozice je určená pro smíšený sbor, sólové housle a recitátory. Pod vedením sbormistra Lukáše Prchala ji tak v premiéře vedle sboru Mikrochor provedou houslistka Lucie Priester a herci Marie Štípková a Justin Svoboda. „Když mě Lukáš Prchal, sbormistr pěveckého smíšeného sboru Mikrochor, požádal o zhudebnění básnické skladby Karla Šiktance Tanec smrti aneb Ještě Pámbu neumřel, byla to pro mě velká výzva, neboť sama báseň je neuvěřitelným skvostem české literatury,“ vysvětluje Michal Vejskal. Pro Mikrochor to není první premiéra. „Ve výběru programu se vždy snažím být inovativní, nacházet zajímavá díla, která u nás ještě provedena nebyla. Pokud pak mohu na novince úzce spolupracovat přímo se skladatelem, je to to nejlepší tvůrčí prostředí,“ dodává Lukáš Prchal.

Mikrochor

Mikrochor je smíšený pěvecký sbor s dlouholetou tradicí a zkušeností s interpretací velkých děl světové klasiky i méně známých současných autorů. Na svých projektech spolupracuje s mladými českými profesionálními muzikanty a skladateli (mimo jiné Varhanem Bauerem, Petrem Wajsarem či Zdenou Košnarovou). Má za sebou například úspěšné provedení Slavnostní liturgie z pera ukrajinské autorky Lesji Dyčko nebo nové nastudování monumentální Celebration Jazz Mass světově uznávaného českého jazzmana Karla Růžičky. Mikrochor již šestnáct let umělecky vede Lukáš Prchal.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)