Velké finále festivalu 6th World Children and Youth Choral Championship St.Petersburg

Absolutním vítězem 6th World Children and Youth Choral Championship St. Petersburg 2019 a festivalové Grand Prix se stává Koncertní sbor Permoník z Karviné!



Dominika Škrabalová, neděle 17. března 2019
Magazín > Sborový život

Sbor Permoník

Martina Juríková / Permoník

Neděle je plná slunce. I do Petrohradu dorazil pozdrav jara. Teplota vystoupala nad nulu a slunce rozpouští hromady sněhu. Snad jsme dokázali rozehřát srdce porotců. Zatím se tvářili velmi pozitivně, ale v semifinále je celkem 13 sborů a každý má jen jednu píseň, jednu šanci. Dnes navíc byli přizváni další tři noví porotci, kteří nejsou ovlivněni předchozími výkony.

Pro semifinále volíme ruskou skladbu Šorochi, kterou již před mnoha lety vybrala do repertoáru umělecká vedoucí a zakladatelka sboru Eva Šeinerová. Sázíme na její cit a dramaturgickou genialitu, kterými dobyla světová pódia. Semifinále startujeme – už potřetí na tomto klání jsme si vylosovali jedničku. Sál naši skladbu evidentně s nadšením přijímá a odměňuje nás velikým potleskem. Dalších dvanáct sborů soutěží o účast ve finále a snaží se tak přiblížit kýžené Grand Prix. Dopoledne v Capelle, kde soutěžíme, má rychlý spád. Všechny sbory nastupují na jeviště a zpívají společné písně, které v sále Academic Capella znějí famózně. Porota vzápětí přichází a oznamuje dvě trojice sborů, které se utkají ve velkém finále, tři sbory v dětské kategorii a tři v naší mládežnické.

Jsme tam! Opět jdeme jako první. Jen si v zákulisí odkládáme noty, ze kterých jsme zpívali společné písně, a už stojíme zpátky na pódiu. Sázíme na jistotu. Úžasná píseň na lidové motivy od nás ze Slezska Hoj, hura, hoj! Otmara Máchy je náš trumf. Trio sólistek skvěle haleká a sbor maluje v tónech naše Beskydy a domov, který se ve světě léta snažíme proslavit. Aplaus je obrovský. Víme, že už jsme zlatí, ale Grand Prix je nejvyšší meta. Předseda poroty ještě poznamená, že poprvé v šestileté historii soutěže bylo rozhodnutí poroty zcela jednomyslné a že jsme překonali všechna bodová hodnocení za celou historii soutěže. Absolutním vítězem 6th World Children and Youth Choral Championship St. Petersburg 2019 a festivalové Grand Prix se stává Koncertní sbor Permoník z Karviné! Z publika nám podávají vlajku České republiky, kterou nám darovali na cestu 'rodiče – zakladatelé' sboru manželé Šeinerovi. Zazní hymna festivalu na naši počest a vlajka vlaje nad našimi rozzářenými obličeji. Byla to těžká cesta, ale stála za to. Ocenění člověka nesmírně potěší, ale radost a hrdost, která je na sboru vidět, to je důvod, proč svou práci děláme a proč sbor funguje již 53 let.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)