The Great War Choir, Sabaton přizval ke spolupráci Český akademický sbor Brno

Mimořádný projekt českého sboru a švédské metalové kapely

Sabaton si přizvali válečný sbor. Koncertem na Lochotíně si připomněli osvobození Plzně



-cs-, středa 22. května 2019
Magazín > Sborový život

Slavnosti Svobody - koncert Sabatonu a Českého akademického sboru

archiv sboru / www.ceskyakademickysbor.cz

Švédská heavy-metalová kapela Sabaton se stala součástí letošních Slavností svobody v Plzni. V tamním Amfiteátru Lochotín odehrála speciální koncert.

Stále populárnější Sabaton přijela do Plzně 4. května, aby zde svým vystoupením korunovala hudební program Slavností svobody 2019.

Open-air koncert se uskutečnil v Amfiteátru Lochotín. Hosty koncertu byl také The Great War Choir (Velký válečný sbor) a česká kapela Citron.

Sbrových partů koncertu se ujala mužská část Českého akademického sboru Brno (sbormistr Michal Vajda). Těleso se řadí k nejlepším evropským souborům svého druhu a při koncertě Sabatonu zajisté přispělo k celkovému úspěchu koncertu. Program, který zaplněný amfiteátr odměnil bouřlivým potleskem, otevřela skupina Citron.

Švédská metalová kapela čerpá náměty svých textů z historie, přesněji z válečné tematiky. V jedné z písní, Far from the Fame zmiňují i českého armádního generála Karla Janouška. A jejich vztah k českým dějinám také zajisté není náhodný – vždyť zpěvák Joakim Brodén má maminku Češku.

„Sabaton byl vždycky o pompézních refrénech a spoustě vokálu, a tak nás napadlo pozvat sbor na několik našich festivalových vystoupení. A protože vydáváme nové album, rozhodli jsme se přivést Velký válečný sbor,“ uvádí sama kapela.

Projekt, jehož premiéra proběhla právě v Plzni, bude v tomto roce pokračovat dalšími koncerty.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)