Cantica laetitia v Německu soutěžila s nejlepšími sbory světa

Mezinárodní festival sborového zpěvu Marktoberdorf 2019

„Úroveň všech sborů byla vynikající. Na většině soutěží bývají dva až tři vysoce kvalitní sbory, ale zde v Marktoberdorfu byly na špičkové úrovni všechny,“ sdělil sbormistr Cantica laetitia Josef Surovík.



Mgr. Sabina Kučerová,, středa 19. června 2019
Magazín > Sborový život

Cantica laetitia v Markt Oberdorfu

Jan tesař / http://www.canticalaetitia.cz/

Cantica laetitia v Německu soutěžila s nejlepšími sbory světa

Zlínští sboristé soutěžili ve dvou dnech se třemi sbory z Filipín, třemi sbory z USA a dále se zpěváky z Irska, Ruska, Švédska, Kuby, Švýcarska, Turecka i z Německa. Vítězem se stal sbor University of the Philippines Los Baňos Choral Ensemble. Cílem hodnocení sborů v soutěži bylo posouzení kvality jejich vystoupení na mezinárodní úrovni a zařazení do příslušných kategorií (Level 1 - vynikající, Level 2 - velmi dobrý a Level 3 - dobrý). Cantica laetitia získala certifikát, který přisoudil sboru velmi hodnotný Level 2. „Organizátoři soutěže nám kladli na srdce, že nejde jen o soutěž, ale hlavně o setkávání sborů a sbormistrů z celého světa,“ objasnil Josef Surovík, který dodal, že s výkonem svého sboru byl spokojen.

Součástí festivalu byla také neobvyklá příležitost vybrat si jednoho z porotců, se kterým následně organizátoři zařídili workshop. Zlínští sboristé i s jejich sbormistrem Josefem Surovíkem se díky tomu setkali s profesorem a světově uznávaným litevským skladatelem Vytautasem Miškinisem. Společně pak pracovali na jeho skladbě Bonum est confiteri Domino, kterou má Cantica laetitia již delší dobu v repertoáru. „Pro mne i pro sbor bylo setkání s Vytautasem Miškinisem přínosem. Sám jsem si jako sbormistr musel více uvědomit práci svých rukou,“ řekl Josef Surovík.

„Miškinis nám také sdělil, že letošní ročník soutěže byl na nebývalé světové úrovni. Sám seděl v porotách více jak 200 soutěží a takovou konkurenci zažil pouze ve španělské Tolose, kam se ovšem dostanou jen vítězové Grand Prix z vybraných evropských soutěží“ podotkl Surovík, kterého také potěšilo pozvání zlínského sboru na mezinárodní festival do Nizozemí.

Sbor Cantica laetitia pravidelně podporuje Statutární město Zlín.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)