Vánoce s holešovskými zpěváčky - koncert holešovských sborů

Tradiční Svatoštěpánská akce potěšila děti i dospělé

Mezi krásné tradice obou těchto sborů již řadu let patří společné vánoční koncerty, které se konají vždy na druhý svátek vánoční, tedy 26. prosince ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie. I letos poskytly oba dva tyto sbory krásné vánoční zážitky divákům, kteří naplnili prostor farního kostela tak, že doslova praskal ve švech.



Karel Bartošek, čtvrtek 2. ledna 2020
Magazín > Sborový život

Svatoštěpánský koncert

městský archiv / https://www.holesov.cz/

Ono se to nezdá, ale vést a řídit v horizontu let či dokonce desetiletí dětský pěvecký sbor, to je nesmírná fuška. U hudebních těles, složených s dospělých, se po nějaké době „základní kádr“ stabilizuje a těleso může zdárně pokračovat v úspěšné práci. Ale dětský sbor, u kterého dochází k neustálé obměně – část zpěváčků přestává být dětmi, dospívá a odchází a musí být nahrazena novými, mladými, nezkušenými – a to pořád dokola – panečku, to si nikdo neumíme představit, tohle je nesmírná námaha. A představte si, že holešovský dětský sbor Moravské děti existuje, vystupuje, sklízí národní i mezinárodní úspěchy už čtyřicet pět let!!!! Udržet vyrovnanou vysokou úroveň sboru tak dlouhou dobu, to je skoro zázrak, který se vedení sboru celou tu dobu daří. A stejně tak „malinký“ Dětský pěvecký sbor Plamínek, složený ze žáků prvního stupně 3. Základní školy Holešov (a u těch nejmenších dochází k obměně ještě rychleji než u žáků druhého stupně a středoškolských studentů) úspěšně působí už sedmnáct let! To jsou čísla, která vzbuzují opravdu velkou úctu a naše město má štěstí, že v něm tak dlouho a tak skvěle existují dva tak dobré dětské sbory.

Mezi krásné tradice obou těchto sborů již řadu let patří společné vánoční koncerty, které se konají vždy na druhý svátek vánoční, tedy 26. prosince ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie. I letos poskytly oba dva tyto sbory krásné vánoční zážitky divákům, kteří naplnili prostor farního kostela tak, že doslova praskal ve švech. V první části koncertu vystoupil DPS Plamínek pod vedením a s hudebním doprovodem Veroniky Svobodové, Lenky Hýžové a Gabriely Kovářové. Na hudební nástroje doprovázely zpěv i samy malé zpěvačky. Soubor zazpíval české i jednu francouzskou koledu a několik skladeb českých skladatelů. Druhá část byla věnována vystoupení Moravských dětí, které dirigovala sbormistryně Lenka Polášková, s klavírním doprovodem Martiny Mergentalové a houslovým doprovodem Hany Blahové. V několika vánočních skladbách českých i zahraničních autorů vystoupily i sólistky Alžběta Chudárková, Julie Foltýnová a Alexandra Preislerová. Se zpíváním ve sboru se dvěma písněmi rozloučila druhá sbormistryně Olga Michálková. A tradičně se oba sbory rozloučily s nadšenými a dojatými posluchači čtyřmi nejznámějšími českými koledami, které zazpívaly společně, za doprovodu smyčcového kvarteta z kroměřížské konzervatoře P.J. Vejvanovského. A tu poslední – Narodil se Kristus Pán – si s oběma sbory ve stoje zazpívaly i stovky posluchačů. Takže i letos děti rozzářily v Holešově oslavu vánočních svátků!

Karel Bartošek


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)