Svátky písní rozezní Olomouc na podzim a trochu jinak

Mezinárodní festival Svátky písní Olomouc se přesouvá do podzimních dnů 28.října 2020 - 1.listopadu 2020. Pořadatelé pozměnili koncepci akce a připravili pro účastníky společné koncerty i zajímavé workshopy.



Marek Klimeš, středa 1. července 2020
Magazín > Zprávičky

Horná náměstí

archiv festivalu / Svátky písní Olomouc

Červen v Olomouci bez ulic plných zpěváků, turistů, bez hudby. Taková je realita posledních týdnů, během nichž by za normálních okolností doznívaly zvuky festivalu Svátky písní Olomouc. Stejně jako další sborové a orchestrální festivaly po celém světě, se vedení Mezinárodního festivalu pěveckých sborů a mládežnických orchestrů Svátky písní Olomouc rozhodlo akci přesunout do podzimních dnů (28. října – 1. listopadu 2020) s nadějí, že se život uměleckých souborů, ale i ten osobní, více či méně vrátí do zajetých kolejí.

V Česku se poměrně rychle přetvořily pesimistické obavy v kreativní činnost. Každou nepříjemnost lze vnímat jako impuls ke změně, k vývoji. Pozadu nezůstávají ani velké festivaly, které se vyzbrojily rouškami a streamingem. Svátky písní proto letos nebudou ve své tradiční podobě. S účastí zahraničních souborů, které vždy byly velkou devizou festivalu, spíše nelze počítat, a tak organizátoři napínají své síly ještě k většímu prohloubení spoluprací na tuzemské scéně, kde se činnost pěveckých sborů a orchestrů zcela pozastavila.

Zpěváci i orchestrální hráči se v pravidlech soutěží Mundi Cantant a Harmonia Iuvenalis dočkají nepatrných změn. Tentokrát si z festivalu medailové pásmo ani bodové hodnocení nikdo neodveze. Větší prostor bude naopak věnován rozpravě s porotou, která bude udělovat mimořádné „ceny poroty“. Jako každý rok bude jedno ocenění svěřeno do rukou diváků, kteří skrze online přenosy mohou hlasovat o divácky nejoblíbenější sbor.

Mimořádně festival otevře také sborový ateliér ke společnému nastudování rockového oratoria Eversmiling Liberty J. Johansena a E. Kullberga. Nastudování povede sbormistr Milan Motl od čtvrtka 29. října do soboty 31. října, kdy bude ateliér zakončen OPEN-AIR koncertem na olomouckém Horním náměstí. Festival tak ve spolupráci s magistrátem Statutárního města Olomouc oslaví jubileum 20 let od zapsání sloupu Nejsvětější trojice do registru památek UNESCO. Ateliéru se mohou zúčastnit jak celé pěvecké sbory, tak pouze jeho části nebo jednotliví zpěváci. Otevření ateliéru je to, co si organizátoři festivalu dlouhodobě přáli. Kdy jindy vybízet ke společné práci než v době, která pro nás všechny znamená především zkoušku osobnosti.

Ve spolupráci s Unií českých pěveckých sborů vyhlašuje festival pro své účastníky ještě jednu výzvu. Vedle spousty dobročinných aktivit, které v uplynulých dvou měsících vznikaly napříč celým hudebním sektorem za různými účely, vytvořili organizátoři iniciativu s názvem „NALADÍME!“. Stačí se přihlásit na letošní ročník festivalu a zúčastnit se řady veřejných koncertů provedením třeba i jediné skladby. Část účastnických poplatků spolu s výtěžkem z koncertů bude věnována na aktivity UČPS věnující se seniorským sborům a podporu projektu III. Národní setkání pěveckých sborů seniorů. Nalaďte se na dobročinnou vlnu!

Přihlášky je možné zasílat do 30. září 2020. Další informace naleznete na https://festamusicale.com/festivaly/festival-svatky-pisni-olomouc/rocnik-2020/.

Přímé dotazy směřujte na e-mail info@festamusicale.com.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)