Zemřel Vadim Petrov - skladatel, který dokázal oslovit všechny generace.

Autor symfonií, filmové i sborové hudby zemřel 7. prosince ve věku 88 let.

Měl jsem to štěstí spolupracovat se špičkovými umělci a pedagogy, kteří jsou dnes synonymem uměleckého mistrovství. Každodenní spolupráce s vynikajícími tvůrci a interprety mne inspirovala k osobním tvůrčím činům a k hluboké umělecké pokoře. Za tuto životní zkušenost jsem nesmírně vděčný. Vadim Petrov



-cs-, pondělí 7. prosince 2020
Magazín > Naši skladatelé

prof. Vadim Petrov

wikipedia.org / https://cs.wikipedia.org/wiki/Vadim_Petrov#/media/Soubor:VPetrov.JPG

Vadim Petrov (24. května 1932 Praha – 7. prosince 2020) studoval kompozici nejprve soukromě u Miloslava Kabeláče (během studia na ruském gymnáziu) a později po přijetí na Akademii múzických umění v roce 1951 studoval zejména u profesora J. Řídkého. Již během studia navázal spolupráci s Josefem Bezdíčkem, věhlasným režisérem Československého rozhlasu a psal hudbu k jeho literárním a dramatickým pořadům. Stálé zaměstnání po absolvování AMU v roce 1956 nicméně nenašel. Nakonec získal místo v oddělení lidové zábavy při Městském domě osvěty hl. města Prahy. Náplní jeho práce bylo další vzdělávání hudebníků formou kurzů. Později vzniklo samostatné školicí středisko, tzv. Lidová konzervatoř (dnes Konzervatoř Jaroslava Ježka), ředitele byl jmenován právě s Vadim Petrov.

Vstup okupačních vojsk v srpnu 1968 nejen jeho úspěšné působení v čele Lidové konzervatoře, ale zejména také znamenal zákaz tvorby pro rozhlas, film i televizi. S pomocí přátel získal místo učitele na dnešní Konzervatoři J. Deyla pro zrakově postižené žáky a v roce 1976 získal možnost vyučovat na Pražské konzervatoři. V druhé polovině 70. let začal opět psát hudbu do rozhlasu, televize i filmu. V roce 1992 odešel do důchodu. Napsal hudbu k desítkám seriálů, filmů, pohádek, rozhlasových her a divadel, jmenujme alespoň Krkonošské pohádky, Krtkova dobrodružství nebo Míša Kulička. V popředí jeho kompozičního zájmu stála i tvorba sborová, mezi úspěšné tituly patří např. :

Javorové husle – cyklus ženských sborů

Maminčiny písně

Jeden den.op.70 – cyklus dětských sborů

Pražské jaro – cyklus mužských sborů

Obrázky staré Rusi

Vánoční zpívání

Za své rozsáhlé dílo i pedagogickou činnost autor získal mnohá ocenění, např.: Cenu Svazu českých skladatelů a koncertních umělců za celoživotní tvorbu (1987), rozhlasové ceny Prix Bohemia a Prix Monte Carlo nebo Cenu Unie českých pěveckých sborů za skladatelskou práci v oblasti sborové tvorby (2017).

V roce 2018 mu prezident republiky udělil medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti školství a kultury a loni obdržel Řád přátelství, který je nejvyšším ruským státním vyznamenáním pro cizince.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)