20. ročník festivalu ve znamení světových premiér

Mezinárodní festival Lípa musica byl slavnostně zahájen

V letošním roce se uskutečňuje jubilejní 20. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. V termínu od 4. září do 28. října s tradičním epilogem ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa, který se bude konat 18. a 19. listopadu

v České Lípě.



TZ Lípa Musica, pátek 3. září 2021
Magazín > Zprávičky

Martinů Voices

Daniel Havel / http://martinuvoices.cz/

Festival letos nabídne řadu 22 koncertů a doprovodných programů včetně mistrovských kurzů a 8. ročníku pěvecké soutěže Lípa Cantantes na 16 místech Libereckého a Ústeckého kraje i saského příhraničí.

Uměleckým garantem narozeninového ročníku je jeden z nejvýznamnějších komorních souborů současnosti –

Pavel Haas Quartet, který se představí na třech festivalových projektech. MHF Lípa Musica se po covidové pauze vrací třemi koncerty do Německa a opět představí i zahraniční interprety. Lesk oslav završení dvou festivalových dekád umocňuje uvedení dvou světových premiér, narozeninový koncert na přání návštěvníků i výroční festivalová publikace Cestou hudby napsaná ředitelem a zakladatelem festivalu Martinem Prokešem, která připomíná dvacetiletou cestu festivalu.

Mezi největší hvězdy jubilejního ročníku se vedle uměleckého garanta Pavel Haas Quarteta a světově respektované violoncellistky Michaely Fukačové a Symfonického orchestru Českého rozhlasu řadí mezinárodně uznávaní klavíristé Boris Giltburg a Ivo Kahánek, ceněný německý host Capella de la Torre, z českých interpretů se vrací rezidenční Schola Gregoriana Pragensis, Smetanovo trio, Musica Bohemica Jaroslava Krčka či na přání návštěvníků Prague Cello Quartet, premiérově na festivalu vystoupí nový ansámbl ANMOEN, loutnista Jan Čižmář, varhaníci Pavla Salvová a Jan Rotrekl či klarinetista Irvin Venyš. Festival tradičně zařazuje i taneční projekt, který letos bude druhá festivalová světová premiéra. Úspěšný taneční soubor Dekkadancers na festivalovou objednávku připraví choreografii ke skladbě Stabat Mater soudobého skladatele Marca Rosana, který bude uveden hned dvakrát, a to v Děčíně a Liberci. Festivalové oslavy vyvrcholí narozeninovým projektem výrazné osobnosti české kulturní scény,

Jiřího Suchého. Při příležitosti jeho 90. narozenin festival na závěr uvede program „Jiří Suchý 90 aneb nezapomenutelné písně, na které se zapomnělo...“ v podání Jiřího Suchého, Jitky Molavcové a orchestru divadla Semafor. Kompletní přehled programu je uveden na www.lipamusica.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)