Kulaté životní jubileum slaví sbormistr a hudební pedagog Roman Michálek

Sbormistr, hudební pedagog, organizátor a dlouholetý předseda Unie českých pěveckých sborů dnes oslaví 50 narozeniny. Za celou sborovou obec přejeme oslavenci do dalších let pevné zdraví, mnoho úspěchů v pracovním i osobním životě a radosti z hudby!



UČPS, pátek 31. prosince 2021
Magazín > Zprávičky

Mgr. Roman Michálek, Ph.D.

Jan Malý / Jan Malý

Mgr. Roman Michálek Ph.D. (1971, Praha)

Roman Michálek vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v oboru Hudební výchova – sbormistrovství (prof. Jiří Kolář, prof. Jiří Portych), zde také obhájil v roce 2005 disertační práci v oboru Hudební teorie a pedagogika. Od dob svých vysokoškolských studií se věnuje práci s pěveckými sbory a komorními orchestry. V současné době vede sbory Laetitia, Canto Carso, Vocalissimo a Chorus puellaris. Souběžně pedagogicky působí na Gymnáziu Jana Keplera v Praze, Fakultě pedagogické ZČU v Plzni a ZUŠ v Černošicích.

Za bezmála 30 let aktivní umělecké činnosti spolupracoval s mnoha tuzemskými i zahraničními hudebními tělesy a několik pěveckých sborů také sám založil (Vocalissimo, Dvořákův komorní sbor, Canto Carso). Se svými soubory absolvoval řadu úspěšných vystoupení a koncertních zájezdů v ČR i v zahraničí, získal hodnotná umělecká ocenění a natočil několik hudebních snímků. V popředí uměleckého zájmu Romana Michálka stojí uvádění kompozičních cyklů českých skladatelů 19. a 20. století a spolupráce na velkých vokálně – instrumentálních projektech.

Vedle své umělecké činnosti je také jedním z předních organizátorů sborového a hudebního života v České republice. Stál u zrodu sborových festivalů (Šumava – Bayerischer Wald, Festa academica, Musica coniucta). Dramaturgicky a organizačně připravuje tematické hudební projekty k výročím českých skladatelů (Bohuslav Martinů, Jan Hanuš, Zdeněk Lukáš), celorepubliková sborové události a on-line pořady (Česko zpívej, Ať hudba zní, Sjezd pěveckých spolků, Národní setkání pěveckých sborů seniorů). Jmenovaný je též členem odborných orgánů a komisí (Hudební komise UČPS, redakční rada magazínu pro sborové umění Cantus, kolegium Asociace učitelů hudební výchovy, grantová komise MKČR) a radním Státního fondu kultury ČR. Od roku 2014 stojí v čele Unie českých pěveckých sborů.

Za svou uměleckou pedagogickou a organizační práci byl Roman Michálek několikrát oceněn, v roce 2021 se stal laureátem prestižního národního sbormistrovského ocenění – Ceny Ferdinanda Vacha (UČPS a ČHF).

Prohlédněte si zmíněné sbory

CANTO CARSO

Řevnice (Středočeský kraj) – zal. 2011
smíšený sbor


Dvořákův komorní sbor

Kralupy nad Vltavou (Středočeský kraj) – zal. 1998
smíšený sbor


FENIX - spolek pro vokální a komorní hudbu

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2005
chrámový smíšený sbor duchovní hudbu


Laetitia

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 1980
smíšený sbor


Tutte Le Note (Chorus Angelus)

Černošice (Středočeský kraj) – zal. 1984
školní dětský sbor


Vocalissimo

Praha (Hlavní město Praha) – zal. 2003
gymnaziální smíšený sbor


Slovník sbormistrů


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)