Přijměte pozvání do Horažďovic na významný výroční koncert.

Dne 24. září se v 18 hodin rozzáří velký freskový sál horažďovického Zámku, aby přivítal Pěvecký spolek Prácheň a jeho hosta – Smíšený pěvecký spolek Svatobor ze Sušice. Koncert, na který vás tímto srdečně zveme, se uskuteční při příležitosti 160. výročí založení spolku a 30. výročí obnovené jeho činnosti.



Simona Sládková, úterý 20. září 2022
Magazín > Sborový život

Pěvecký sbor Prácheň

archiv sboru / PS Prácheň

Pěvecký spolek Prácheň se může pochlubit velice dlouhou a bohatou tradicí. Byl založen – stejně jako mnoho dalších spolků – na počátku 60. let 19.století. První stanovy jsou z června 1862, kteréžto datum považujeme za den vzniku spolku. Členové spolku byli jen muži, což bylo v té době běžné. Samostatné působení ukončil v roce 1951, kdy byl začleněn do tzv. „Osvětové besedy“. Znovu byl spolek obnoven v roce 1992 u příležitosti oslav 700. výročí povýšení Horažďovic na město králem Václavem.

Spolek tedy nově pracuje bez přerušení 30 let a vystupuje nejen v Horažďovicích a okolí, ale radost z hudby a zpěvu rozdával i ve Švýcarsku, Francii či Švédsku.

Současným dirigentem je MVDr. Stanislav Smítka, spolek má 21 členů a koncertuje v průměru 15x za rok (s výjimkou let covidových). Jako takový patří neodmyslitelně na kulturní scénu našeho města.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)