Prozpívejte se do nového roku!

Prozpívat se do nového roku? Hlasohled nabízí netradiční silvestrovský workshop s Oskarem Boldrem.



Silvie Marková, neděle 18. prosince 2022
Magazín > Sborový život

Prozpívejte se do nového roku!

Hlasohled / Hlasohled

Centrum pro práci s lidským hlasem Hlasohled připravil na poslední den letošního roku netradiční workshop, na kterém společně jeho účastnící symbolicky proplují z jednoho roku do druhého. Pěveckou dílnu povede italský zpěvák, sbormistr, hlasový pedagog a multiinstrumentalista Oskar Boldre, který pracuje s metodou zvanou Circlesongs (kruhové písně) a improvizací. V minulosti spolupracoval například Bobby McFerrinem, který je mimo jiné autorem této metody. Oskar Boldre rád používá hlas jako nástroj v širší výrazové škále, než je klasický zpěv. Vystupuje sólově a vede několik sborů, mj, polyfonní sbor Goccia di vocci a je uměleckým vedoucím festivalu Voci audaci ve švýcarském Locarnu.

Workshop nabízí netradiční prožití posledního dne v roce. Jeho účastníci se stanou součástí mimořádného hudebního tělesa, jehož skladby vznikají v přítomném okamžiku, a mohou se doslova nechat zaplavit společnou hudbou, kdy se jednotlivé hlasy proplétají a naplňují nejen okolní prostor. „Kruhové písně jsou formou improvizovaného zpěvu: na dosah každému; každý může být součástí kruhu a potenciálně každý může být dirigentem...,“ vysvětluje Oskar Boldre. Jeho metoda vokální improvizace je založená na hře, radosti, zodpovědnosti a pohodě, které plynou z plného využití fantazie prostřednictvím společné hry s hlasem.

Workshop začíná 31. prosince v 16.00 hod a končí krátce po půlnoci. Více informací a přihlášky jsou k dispozici na www.hlasohled.cz.

Metodu Circlesongs vytvořil Bobby McFerrin v 80. letech se svým souborem Voicestra, který poprvé přinesl na pódia nejvýznamnějších festivalů na světě koncert pouze vokálních improvizací, které řídil. Za těchto 30 let se tzv. kruhové písně staly skutečným společenským fenoménem, mnoho amatérských i neamatérských sborů a skupin lidí tuto praxi zařadilo do svých aktivit a využilo ji jako trénink nebo jako moment harmonie. Kruhové písně jsou způsobem, jak podpořit hodnotu hudebního sdílení. Zážitek, který je třeba vychutnávat pomalu, dech za dechem, ton za tónem. Přesahuje individuální potěšení.

Oscar Boldre už jako dítě narozené v toskánsko-emilijských Apeninách objevil sílu hlasu a polyrytmii těla. Od mládí hrál na kytaru a zpíval v progresivních rockových skupinách v milánských „sklepech“ od roku 1984. Zpíval free/folk a afro/jazz, hrál na bicí nástroje, basu a skládal. Studoval alikvotní zpěv u Bernarda Jaegera (Švýcarsko, Německo). Od roku 1996 řídil polyfonní sbory (Goccia di Voci) a vokální soubory (Ancore d'Aria), které stále působí v regionu Insubrica. Spolupracoval s různými divadelními společnostmi jako vokální kouč, herec a skladatel (A.T.I.R Milán, Teatro due Mondi Faenza, Teatro dei Fauni Locarno). Od roku 2004 je uměleckým ředitelem mezinárodního festivalu Voci Audaci v oblasti Locarna. Vystupoval a nahrával s jazzovou skupinou Ivo Antogniniho, ve vokálním projektu One More Language Francesca Forgese, v duu s vokalistou Albertem Herou, v duu s basklarinetistou Simone Mauri a v projektu "Nel Cuore della Voce" s Annou Oxou. V současné době spolupracuje s Luisou Cottifogli, zpívá v duu s basklarinetistou Simonem Mauri a s jazzovým zpěvákem a saxofonistou Thomasem Achermannem. Od roku 2002 vystupuje také na sólových koncertech "Voce Danzante con Respiro", kde prohlubuje využití experimentálních technik (alikvotní zpěv, vokální perkuse). Od roku 2000 vyučuje souborovou vokální improvizaci ve Švýcarsku, Itálii a Německu a vytvořil metodu „Giocando la Voce“ - hrající si hlas. Web: www.oskarboldre.com

Hlasohled založila v roce 2006 Ridina Ahmedová s přesvědčením, že hlas je nejpřirozenějším nástrojem každého člověka a zpívání nám může přinášet radost bez ohledu na to, jak dokonale výsledek zní. Hlasohled nabízí semináře, konference a hlasové dílny pro různě pokročilé zájemce s nejlepšími lektory z Čech i zahraničí. Workshopy Hlasohledu již prošlo přes 6500 účastníků, jimž se věnovalo na 120 lektorů. Pod společnou střechou Hlasohledu působí nyní také úspěšný projekt Moje tělo je moje, v němž se Ridina Ahmedová věnuje s energií sobě vlastní prevenci body shamingu.

Aktivity Hlasohledu probíhají za podpory Evropské unie, Národního plánu obnovy, Hlavního města Prahy a Ministerstva kultury ČR.

Pro slevu členům UČPS kontaktujte sekretariat@ucps.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)