Ministr kultury Baxa prodloužil mandát generálního ředitele České filharmonie

Ministr kultury Martin Baxa prodloužil mandát generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka na dobu neurčitou. Ministr Baxa tímto nestandardním krokem ocenil vynikající výsledky, kterých David Mareček dosáhl během dvou uplynulých šestiletých funkčních období v čele prvního českého orchestru.



Jana Malíková, tisková mluvčí MK, čtvrtek 19. ledna 2023
Magazín > Zprávičky

Ministr kultury ČR Martin Baxa a ředitel ČF David Mareček

archiv MKČR / //www.mkcr.cz/

„Výsledky práce Davida Marečka a práce jeho týmu jsem mohl vidět a slyšet jako častý návštěvník koncertů našeho prvního orchestru a ve své nynější funkci jsem se s jeho prací pochopitelně seznámil zevrubně. Rád jsem jej proto jmenoval generálním ředitelem České filharmonie na dobu neurčitou od 1. února 2023,“ řekl ministr kultury Martin Baxa.

David Mareček je generálním ředitelem České filharmonie od února 2011. Během svého dosavadního působení orchestr stabilizoval a nastavil koncepci jeho dlouhodobého rozvoje. Na místo šéfdirigenta opět přivedl Jiřího Bělohlávka a po jeho předčasném skonu Semjona Byčkova, který v loňském roce prodloužil smlouvu s orchestrem až do roku 2028.

„Rozhodnutí ministra Baxy si nesmírně vážím a chápu ho jako ocenění všeho, co se nám všem v České filharmonii za posledních dvanáct let podařilo dosáhnout,“ uvedl Mareček.

David Mareček je hudební manažer, klavírista a pedagog. Vystudoval brněnskou konzervatoř v oborech klavír (1996) a dirigování (1998), magisterské studium na Janáčkově akademii múzických umění v oboru klavír (2002) a doktorandské studium v oboru interpretace a teorie interpretace tamtéž (2007). V letech 1998 až 2006 se věnoval pedagogické činnosti na ZUŠ, uměleckém gymnáziu a brněnské konzervatoři jako profesor řádného klavíru a kde byl v letech 2002 až 2006 též zástupcem ředitele. Od roku 2005 působil ve Filharmonii Brno, nejprve jako dramaturg, o dva roky později se stal jejím ředitelem. Vedle svých manažerských povinností se David Mareček aktivně věnuje komorní hudbě. S Janem Martiníkem nahrál Schubertův soubor písní Winterreise, s violoncellistkou Alisou Weilerstein předloni natočil recitál pro Českou televizi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)