Moravská filharmonie festival Dvořákovu Olomouc letos nenabídne. Uspořádá MFOpen

Pod názvem Dvořákova Olomouc pořádá Moravská filharmonie festival od roku 2001, kdy navázal na předchozí Olomoucké hudební jaro. Přestože poslední ročníky patřily k úspěšným, letos se filharmonie pořadatelství vzdá kvůli otázce financování. Od pátku 12. do neděle 14. května 2023 nabídne akci menšího rozsahu s názvem MFOpen, na jejíž dramaturgii se podílí šéfdirigent Zsolt Hamar. Filharmoniky povede na koncertě v pátek 12. května. Na programu nebude chybět Dvořákova hudba.



Klára Mars, pátek 17. února 2023
Magazín > Zprávičky

Moravská filharmonie Olomouc

archiv Moravská filharmonie Olomouc / Moravská filharmonie Olomouc

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc patří k nejstarším hudebním událostem u nás. Pořadatel Moravská filharmonie ho ale v letošním roce nemůže nabídnout v dosavadní podobě a rozhodl se proto uspořádat menší akci MFOpen. Důvody blíže popisuje ředitel filharmonie Jonáš Harman: „Jako ředitel jsem stál před velmi těžkým rozhodnutím, ale jsem si vědom primárního úkolu Moravské filharmonie. Náš ekonomický výhled pro letošní rok ukázal, že bude nutné přehodnotit plán sezóny 2022/2023 a učinit opatření. Zrušení Dvořákovy Olomouce pro letošní rok se ukázalo jako to nejsmysluplnější řešení, díky kterému budeme moci garantovat zachování ostatní programové nabídky a její kvalitu. Jsme ve velmi úzkém kontaktu se zřizovatelem a víme, že problematika koncepčního financování Moravské filharmonie je aktuální téma. Věříme, že spolu s vedením města dojdeme k nejlepšímu možnému řešení.“

K situaci ohledně festivalu Dvořákova Olomouc se vyjádřil také náměstek primátora Viktor Tichák: „Vnímáme tradici festivalu, proto doufáme, že se jedná o provizorní řešení, které muselo vedení filharmonie učinit. Souběžně s tím pracujeme na dlouhodobém koncepčním řešení financování jak Moravské filharmonie, tak Moravského divadla, protože v současnosti jsme se dostali na hranici udržitelnosti. Fakt, že Moravská filharmonie za současných podmínek nedokáže uspořádat festival Dvořákova Olomouc, je jedním z důkazů.“

Díky iniciativě šéfdirigenta a členů orchestru vznikla myšlenka rozšířit společný plánovaný koncert, jenž měl původně být zahajovacím koncertem festivalu, a nabídnout posluchačům třídenní program pod názvem MFOpen. V rámci toho se více představí jednotliví členové, soubory, orchestr i přizvaní místní umělci. „MFOpen bude skutečnou oslavou Moravské filharmonie Olomouc a hudbymilovných Olomoučanů. Připravujeme akci, kde je hudba v centru pozornosti a jejíž hlavními aktéry budou skvělí hudebníci MFO. Společně oslavíme hudbu, která bude po tři dny zemi i světu dokazovat, že není nic krásnějšího, a že Olomouc může být na své fantastické hudebníky právem hrdá. Bude to ukázka nadčasových a věčných hodnot hudby, ale také důkaz, že klasická hudba může být moderní, progresivní a trendy. Věříme, že se této iniciativě dostane pozornosti a podpory,“ představil myšlenku akce její iniciátor, šéfdirigent Moravské filharmonie Zsolt Hamar.

Na MFOpen Moravská filharmonie nezapomene na děti, pro které chystá speciální nedělní program v Redutě. Přesný program MFOpen bude představen ve středu 1. března 2023, současně bude zahájen předprodej vstupenek na www.mfo.cz.

O Moravské filharmonii Olomouc:

Moravská filharmonie Olomouc vznikla v roce 1945. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české

i světové hudební scény, mezi které patří např. dirigenti Otto Klemperer a Václav Neumann, houslisté Josef Suk a Gidon Kremer či violoncellista Pierre Fournier. Za dobu své existence si vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár. Věnuje se především velkým tvůrcům světové hudby 19. a 20. století, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Orchestr se rovněž řadí k autentickým interpretům klasiků české národní hudební kultury: Antonína Dvořáka, Bedřich Smetany, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Těleso má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Aktivně se také věnuje hudebnímu vzdělávání dětí a mladých lidí.

Zsolt Hamar (1968) – šéfdirigent od sezóny 2022/2023

Budapešťský rodák vystudoval kompozici na Hudební akademii Ference Liszta, záhy po studiích začal sbírat ocenění na dirigentských soutěžích. Má za sebou působení v mnoha evropských orchestrech či operních domech a spolupráce s významnými maďarskými i zahraničními tělesy, jako je například Německý symfonický orchestr Berlín či Orchestr salcburského Mozartea. Od roku 2009 působí jako stálý hostující profesor dirigování na své alma mater, kde mu byl v dubnu 2011 udělen titul docenta. Jako profesor mezinárodního Bartókova semináře a festivalu od roku 2016 podporuje mladé talentované dirigenty. V roce 2017 se stal hudebním ředitelem Maďarské národní filharmonie a od roku 2020 pracuje na vlastním projektu Collegium Syphonicum Hungaricum. Zsolt Hamar byl oceněn Rytířským křížem a Cenou Ference Liszta Maďarské republiky.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)