Moravská filharmonie zve na třídenní MFOpen. Vstupenky jsou již v prodeji

Od pátku 12. do neděle 14. května 2023 se v prostorách Reduty a Mozartova sálu uskuteční koncertní přehlídka pod názvem MFOpen, na které se představí olomoucký orchestr MFO tak, jak ho neznáte. Filharmonie vystoupí v plném složení, a jednotlivý členové též sólově či v komorních souborech.



Klára Mars, pátek 10. března 2023
Magazín > Zprávičky

Moravská filharmonie Olomouc

Moravská filharmonie Olomouc / Moravská filharmonie Olomouc

Rozmanitý program nabídne to nejlepší z klasické hudby ve všech jejích podobách, dostane se také na mluvené slovo či na nedělní matiné pro děti a jejich rodiče. Na dramaturgii se podílel šéfdirigent Zsolt Hamar, který orchestr povede na koncertech v pátek a v sobotu večer, kdy zazní zejména Dvořákova hudba.

Díky iniciativě šéfdirigenta a členů orchestru vznikla myšlenka uspořádat program, na kterém se představí hráči Moravské filharmonie. „Olomouc může být na své fantastické hudebníky právem hrdá. MFOpen bude ukázkou nadčasových a věčných hodnot hudby, a také důkazem, že klasická hudba může být moderní, progresivní a trendy,“ představil leitmotiv akce šéfdirigent Moravské filharmonie Zsolt Hamar.

Pátek 12. května zahájí MFOpen slavnostní orchestrální koncert s hudbou Antonína Dvořáka. Jeho Koncert pro violoncello a orchestr h moll, který je jedním z nejznámějších skladeb svého druhu, přednese jej koncertní mistr violoncell Moravské filharmonie Vilém Petras, držitel několika ocenění ze soutěží jako Talenty pro Evropu, violoncellová soutěž Antonia Janigra, Národní soutěž českých konzervatoří či soutěž Jana Vychytila. Coby sólista dosud vystoupil s několika orchestry, například s PKF – Prague Philharmonia, Pražskými symfoniky nebo Plzeňskou filharmonií, premiéroval také violoncellový koncert skladatele Daniela Chudovského. Páteční večer nazvaný MF is Open doplní výběr z Dvořákových Slovanských tanců a Uherských tanců Johannese Brahmse.

Sobota 13. května začne v Redutě už v 10.00 hodin ráno padesátiminutovým vystoupením Mládí vpřed, ve kterém se představí ti nejlepší posluchači Konzervatoře Evangelické akademie ve formě sólových výkonů za doprovodu klavíru či malých komorních uskupení. Na programu bude klasický repertoár v perspektivním a osobitém pojetí mladé nastupující generace talentovaných umělců.

Od 11.30 hodin program pokračuje v Mozartově sále Komorním matiné s Mozartovou a Dvořákovou tvorbou. Zazní Mozartův Flétnový kvartet č. 1 D dur, který patří k nejkrásnějším dílům svého žánru. Publikům poté uslyší populární Dvořákův Smyčcový kvartet č. 12 F dur „Americký“, jenž je triumfem autorova ohromujícího citu pro melodičnost, ryzího muzikantství a odzbrojující bezprostřednosti. Psal ho uprostřed přírody, v prostředí, kde se cítil nejlépe, navíc ve společnosti všech svých dětí, které přijely do Ameriky na prázdniny. Pro tuto příležitost zmíněné kompozice nastudují členové MFO Eliška Honková – flétna, Alena Hanousková – housle, Jindřich Novotný – housle, Kangkang Sun – viola a Nikita Ruzhavinsky – violoncello.

Na Komorní matiné naváže v Mozartově sále odpolední Filharmonický salón s podtitulem Crème de la crème. Návštěvníci této části programu si budou moci vychutnat vystoupení hned třech komorních souborů, a to s úvodní besedou od 14.00 hodin, na které filharmoniky vyzpovídá moderátor Jiří Vejvoda. Na kus řeči s filharmoniky se mohou zájemci vydat zdarma se vstupenkou na libovolný koncert MFOpen nebo si na besedu zakoupit samostatnou vstupenku. Od 15.30 hodin vystoupí dechové trio El GonzAles ve složení: flétnistka Eliška Honková, klarinetista Aleš Janeček a fagotista Jan Dvořák, v jehož podání posluchači uslyší Serenádu maďarského skladatele Rudolfa Marose. Hudbu pro žestě olomoucké rodačky Milady Červenkové přednesou členové MFO Brass Quintetu: trumpetisté Ondřej Moťka a Stanislav Bartošek, hornista Radek Malý, trombonista Miroslav Tutko, tubista Radim Černín a trombonista Jan Pátek jako host. Filharmonický salón vygraduje s hudbou odlehčenějších žánrů, jako je swing či muzikálové melodie, a to v provedení Moravia Quintetu ve složení Petr Hladík (flétna), Jan Kučera (hoboj), Lukáš Broda (klarinet), Jan Dvořák (fagot) a Radek Malý (lesní roh).

Od 17.00 hodin se dění přesune zpět do Reduty, kde vystoupí Akademický sbor Žerotín se sbormistrem Pavlem Koňárkem. Společným jmenovatelem programu s názvem Skvosty české vokální hudby je lidová poezie a také posvátna liturgická tématika vztahující se na písně opěvující Pannu Marii. MFOpen nabídne ryze českou sborovou tvorbu nejvýznamnějších domácích autorů – Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka. V rolích sólistů se představí barytonista Svatopluk Sem a sopranistka Anna Pavlasová. Koncert sboru Žerotín bude korunován Martinů kantátou Otvírání studánek.

Zlatým hřebem MFOpen bude Gala s Dvořákovými serenádami v sobotu 13. května od 19.00 hodin. Pod vedením šéfdirigenta Zsolta Hamara zazní Serenáda d moll pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas a Serenáda E dur pro smyčcové nástroje.

Titul programu Roztancovaná Reduta aneb jak se chovat na koncertě napovídá, že nedělní MFOpen bude patřit dětem. Členové orchestru ve spolupráci se Zsoltem Hamarem a dramaturgyní Ivanou Kalinou Tabak připravují zábavně-edukační program v rytmu Slovanských tanců Antonína Dvořáka a Uherských tanců Johannese Brahmse. Mimořádné nedělní matiné začne tradičně v 10.30 hodin v Redutě. „Dětské koncerty míváme v poslední době vyprodané i několik týdnů dopředu, proto jsme rádi, že můžeme na MFOpen nabídnout další program pro rodiče s dětmi v této sezóně. Speciální bude v tom, že dramaturgii tentokrát připravujeme plně v naší režii a v úzké spolupráci s orchestrem,“ doplnila tisková mluvčí Moravské filharmonie Klára Mars.

Vstupenky na MFOpen jsou v prodeji od středy 1. března 2023 na www.mfo.cz.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)