Dvořákova Praha 2023 - festival bude plný Dvořáka, Brahmse i velkých návratů

Pocta A. Dvořákovi, ale i J. Brahmsovi, jehož jubileum si připomeneme, v podání špičkových interpretů. Tak by se dal stručně shrnout program 16. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha, který se uskuteční od 7. do 25. září 2023.



Markéta Voráčová, středa 15. března 2023
Magazín > Zprávičky

Dvořákova Praha

Petr Dyrc / MHF Dvořákova Praha

Diváci se mohou těšit například na vystoupení Vídeňských filharmoniků, Izraelské filharmonie nebo Sira Andráse Schiffa. I letos festival pamatuje na nejmladší generaci interpretů, nabízí řadu doprovodných programů a připomene si sto let od zahájení vysílání Českého rozhlasu.

„Jednou z nejvýznamnějších osobností, které lidsky a umělecky ovlivnily Antonína Dvořáka, byl Johannes Brahms. Byl Dvořákovi nejen inspirací, ale nezištně mu pomohl ke světové proslulosti. U příležitosti 190. výročí Brahmsova narození se tak oba skladatelé na festivalu symbolicky setkají v míře větší než obvyklé a programovou osou těchto oslav jsou Brahmsovy instrumentální koncerty,“ uvádí ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

Nejpevněji se Dvořák s Brahmsem propojí 13. září na koncertu Vídeňských filharmoniků, kde pod taktovkou Jakuba Hrůši zazní nejprve Brahmsův Druhý klavírní koncert se sólistou Igorem Levitem a poté Osmá symfonie Antonína Dvořáka. Navíc si tento koncert vybrali Vídeňští filharmonici ke sdílení prostřednictvím Evropské vysílací unie EBU. Dvořáka s Brahmsem ve vrcholném podání z Dvořákovy Prahy si budou moci společně vyslechnout nejen návštěvníci ve Dvořákově síni Rudolfina, ale i televizní diváci a rozhlasoví posluchači v 50 zemích světa.

Pro podrobnější informace o programu a objednávky vstupenek navštivte web.stránky:www.dvorakovapraha.cz.

O festivalu

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha je nejen oslavou hudebního génia a světově nejuznávanějšího českého skladatele Antonína Dvořáka, ale i významnou společenskou událostí. Je to defilé špičkových sólistů, dirigentů, mezinárodně uznávaných orchestrů i komorních souborů. Do Prahy přijíždějí představit mezinárodnímu publiku Dvořákovu hudbu i díla dalších světových skladatelů. Pořadatelem festivalu je Akademie klasické hudby, z. ú.

Spoluzakladatelem a dlouholetým podporovatelem je podnikatel a filantrop Karel Komárek prostřednictvím rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation. Festival dlouhodobě podporuje Ministerstvo kultury ČR a Hlavní město Praha.

Děkujeme všem dalším partnerům a mecenášům, kteří nám pomáhají přivážet do Prahy ty nejvýznamnější světové hvězdy


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)