Akademický pěvecký sbor VŠB - TUO vystoupil v Košicích

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO spolupracoval se Státní filharmonií Košice a pěveckým sborem Collegium Technicum. Na Velikonočním koncertě 30. 3. v Košicích uvedli J. J. Rybu Stabat Mater a Te Deum Antonína Dvořáka.



Martina Hanelová, sobota 15. dubna 2023
Magazín > Sborový život

Koncert Košice

Facebook Zuzana Čaputová, Michalusová Markéta / Facebook Zuzana Čaputová, Michalusová Markéta

Akademický pěvecký sbor VŠB-TUO pod uměleckým vedením Adama Sedlického na konci března spolupracoval se Státní filharmonií Košice a pěveckým sborem Collegium Technicum z Technické univerzity Košice. Na tomto jedinečném projektu se podíleli také dirigent Zbyněk Müller, sólisté Tereza Mátlová, Jarmila Balážová, Jiří Brückler a Juraj Hollý.

Spolupráce Ostrava-Košice probíhala i v dobách dávno minulých. Tentokrát to byla ale spolupráce kulturní, hudební. Všechna tři tělesa nastudovala dvě díla, kantáty Stabat Mater Jakuba Jana Ryby a Te Deum Antonína Dvořáka. První zmíněné dílo Jakuba Jana Ryby bylo pro slovenské publikum premiérou.

Setkali jsme se 28. března na první zkoušce, kde jsme se seznámili s hlavním dirigentem celého koncertu, Zbyňkem Müllerem a se sborem Collegium Technicum. Začali jsme pilovat detaily provedení skladeb. Během dalších večerů jsme připravili zmíněné skladby i s orchestrem na Velikonoční koncert 30. března, který probíhal v Koncertní síni. Co bylo velkým překvapením, byla návštěva paní prezidentky Zuzany Čaputové, která se s námi i po koncertě setkala. V jejím doprovodu bylo mnoho jejich pracovníků, mezi nimi též bývalý prezident Rudolf Schuster. Byl to příjemný a neočekávaný zážitek. Rektor univerzity byl rovněž hostem koncertu.

V průběhu pobytu jsme měli možnost seznámit se s částí kampusu Technické univerzity, byli jsme přijati prorektorem. Organizační vedoucí pěveckého sboru Collegium Technicum, doc. Michal Kostelný, nás provedl městem a ukázal nám krásy Košic, povídal o historii, sochách ve městech, důležitých stavbách.

Za APS VŠB-TUO touto cestou můžeme už jen poděkovat za tuto příležitost. Mohli jsme pracovat s úžasnými profesionály a našim mladým začínajícím členům ukázat, že to úsilí a čas který vkládáme do všech aktivit, má smysl a mohou vyústit v tak zajímavé projekty.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)