Sbor KOS opět v rozletu

Pěvecký sbor KOS se po pauze vynucené pandemií coronaviru opět rozlétl do zahraničí.

Na jaře KOSáci absolvovali koncertní turné v sousedním Německu. Na podzim tohoto roku již po čtvrté zavítají do Spojených států amerických. Tentokrát je čeká šnůra koncertů ve státě Florida.



Zuzana Fruniová, neděle 21. května 2023
Magazín > Sborový život

Kreuzkirche Seifhennersdorf

archiv sboru / archiv sboru

Smíšený pěvecký sbor KOS Pedagogické školy Litomyšl se březnu (13.– 8.3.2023) představil ve dvou zemích Spolkové republiky Německo, a sice v Sasku a Braniborsku. V plánu byly nejenom koncerty, kterých bylo celkem pět, ale i neformální vystoupení. Čas se našel například i na návštěvu Braniborské brány během pobytu v Berlíně či prohlídku zámku Moritzburg

u Drážďan, který zná snad každý milovník Popelky, neboť právě zde se natáčela řada scén této oblíbené pohádky. Vyvrcholením turné byl pobyt ve městech Eberswalde a Bernau, který se uskutečnil na pozvání partnerské školy OSZ II Barnim. Ta si pro litomyšlské zpěváky připravila workshopy, kde tamní studenti předvedli aktivity ze svého výukového programu. Jedno z vystoupení KOSu se uskutečnilo v rámci prezentace fresky, na jejíž výtvarné podobě se podíleli rovněž žáci a učitelé pedagogické školy v Litomyšli. Ačkoliv vystoupení KOSu jak v tuzemsku, tak i v zahraničí bývá doprovázeno velkým zájmem a spontánními reakcemi návštěvníků, vždy zpětná vazba, zejména je-li pozitivní, potěší a je nezbytnou motivací pro další vývoj každého pěveckého tělesa. A tohoto koření se v Německu mladým budoucím pedagogům dostalo v míře vrchovaté. Podle vyjádření sbormistra Milana Motla asi nejvýraznější a nejpřekvapivější reakce byla u posluchačů během koncertu v Drážďanech.

I starší posluchači se nerozpakovali a zatančili si na melodie Beatles či Queenů. Propojení mezi sborem a návštěvníky koncertu se zde neslo v rámci ojedinělé emotivní atmosféry, kterou si ve svých srdcích odnesli jak zpěváci, tak i toto mimořádné publikum. „Jsem na naše studenty moc pyšný. Vedle kvalitního a interpretačně přesvědčivého zpěvu ve sboru jsou mnozí také výbornými sólovými zpěváky a šikovnými instrumentalisty.“ Ti se publiku představili zejména v populárních písních, které byly vyvrcholením dramaturgie vystoupení KOSu, dodává sbormistr.

V listopadu (9.-22.2023) KOS vycestuje do USA, kde pro něj organizace Czech Symphony project ve státě Florida zorganizuje řadu celovečerních koncertů pro veřejnost, výchovné koncerty pro žáky a studenty amerických škol a další příležitostná vystoupení. KOS zazpívá ve městech West Palm Beach, Stuart, Vero Beach, Port St. Lucie, Deerfield Beach, Naples a Miami. Americkému publiku se představí samostatně i ve spolupráci s místními tělesy.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)