Začíná 50. jubilejní ročník největšího mezinárodního festivalu sborového zpěvu v ČR.

Na Svátky písní Olomouc přijede přes 50 souborů. Ve světové premiéře bude provedeno Requiem za mír na Ukrajině, na open air koncertě zazní rockové oratorium Eversmiling liberty. Sborovou událost odstartuje nová festivalová znělka Jana Vičara.



Filip Rabenseifner, středa 31. května 2023
Magazín > Sborový život

Vystoupení absolutního vítěze - Sál Reduta Olomouc

archiv festivalu / Festival Svátky písní Olomouc

Největší sborový festival v České republice slaví půlstoletí své existence! 50 ročníků, desítky tisíc zpěváků z celého světa, tisíce písní mnoha skladatelů, stovky sborových vystoupení, desítky porotců, spousta energie a vytrvalého úsilí festivalových organizátorů, ale především nespočet obohacujících lidských setkání, společných prožitků hudby, tisíce mimořádných zážitků a emocí, nekonečno radosti! To jsou Svátky písní Olomouc, které se uskuteční ve dnech od 31. května do 4. června 2023. Nebude chybět tradiční soutěž pěveckých sborů Mundi Cantant a nově se představí soutěž Vocalis Bellus určená vokálním ansámblům.

Na letošní téměř 5 dnů trvající mezinárodní festival zavítá přes 50 pěveckých souborů z České republiky i ze zahraničí, z nichž se 43 sborů a 5 vokálních ansámblů utká během pátečních a sobotních soutěží před odbornou mezinárodní porotou z šesti zemí (Česká republika, Slovensko, Chorvatsko, USA, Velká Británie, Austrálie). Obě soutěže budou také přístupné veřejnosti. “Jednou z letošních inovací je zařazení nesoutěžní kategorie pro seniorské sbory, kterou festival reaguje na zvyšující se počet seniorských sborů a zároveň absenci této kategorie na sborových akcích,” uvádí umělecký ředitel festivalu Milan Motl. Festival samozřejmě nabídne i bohatý doprovodný program sestávající ze čtyř unikátních koncertů multižánrového zaměření.

Prvním bude Zahajovací koncert, který otevře celý festival ve středu 31. května od osmnácti hodin v sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc. Slavnostního zahájení 50. ročníku festivalu se ujmou olomoucké sbory z BoDo centra a ZUŠ Campanella Olomouc, dále Smíšený komorní sbor Ateneo Univerzity Palackého a Komorní sbor Lenky Dohnalové-Mlynářové. Koncert vyvrcholí uvedením nové festivalové znělky od Jana Vičara s názvem Přijde jaro, přijde v podání spojených sborů. “Byl jsem vyzván pořadateli, abych napsal závěrečnou/společnou/tematickou píseň pro festival Svátky písní Olomouc. Tuto nabídku jsem přijal s velkým potěšením,“ říká s nadšením Jan Vičar a dodává, jak vlastně došel k nápadu znělku složit: „Jednak začínám mít komplex nejdéle „sloužícího“ účastníka tohoto festivalu a jednak se mi vybavila jedna mimořádná vzpomínka: Před čtyřiceti lety uvedlo na závěrečném koncertě Svátků písní konaném 11. září 1983 v Redutě asi 600 dětí sdružených v 13 sborech, 4 trumpetisté, klavírista a tympánista za řízení Ivana Sedláčka mou píseň „Na shledanou“ na text Václava Fischera. Zvukově-barevně-kruhový-efekt byl jedinečný, celkový dojem nezapomenutelný,” vzpomíná Vičar, který se ujme i dirigování samotné skladby.

Ve čtvrtek 1. června v osmnáct hodin se mohou posluchači těšit na Sborový koncert v městské části Olomouc – Chválkovice, který nabídne posluchačům pestrý program, jenž představí Detský spevácky zbor BRIOSO, polský Chór Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I st. im. Stanisława Moniuszki a vokální ansámbl NoTimers.

Výjimečným bodem programu letošního ročníku je bez pochyb Benefiční koncert na podporu Ukrajiny ve spolupráci se Svátky města Olomouce, který se uskuteční v pátek 2. června od devatenácti hodin v Kostele sv. Mořice. Na programu tradičního koncertu završujícího průvod sv. Pavlíny v rámci Svátků města bude uvedení světové premiéry Requiem for Peace in Ukraine australského skladatele a zkušeného dirigenta Davida Slatera. Autorovým záměrem bylo zkomponovat mezinárodní dílo, které by se mohlo primárně provádět na benefičních koncertech pro různé sbírky. Skladbu provede Moravská filharmonie Olomouc, pěvecký sbor Janáčkovy konzervatoře v Ostravě, studenti pěveckého oboru Fakulty umění Ostravské univerzity a mladí sólisté, pod taktovkou Pavla Šnajdra.

Vyvrcholením doprovodného programu festivalu bude Open air koncert v sobotu 3. června na Horním náměstí, kde od jednadvaceti hodin zazní rockové oratorium Eversmiling Liberty v podání rockové kapely, pěveckých sborů Ars Brunensis, Choirchestra a dalších účastnických sborů.

Na jubilejním ročníku festivalu bude k dostání také vzácné memorabilium – nově vytvořený Almanach k půlstoletí sborového festivalu v Olomouci, jenž mapuje vzpomínky bývalých sbormistrů, porotců a organizátorů a také historii samotného festivalu od roku 1972.

Pořadatelem festivalu je OLArt21, z. s., generálním partnerem festivalu je MORA CZ/SK. Festival finančně podpořili Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc, Nadace Život Umělce, Pojišťovna VZP, a. s., SCHOTT Flat Glass CR, s.r.o., GeloRevoice.

Záštitu nad akcí převzali ministr kultury Mgr. Martin Baxa, hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek a primátor statutárního města Olomouc Mgr. Miroslav Žbánek, MPA.

Pro více informací:

Petr Hýl | předseda spolku OLArt21

info@svatkypisniolomouc.cz | +420 723 410 949 | www.svatkypisniolomouc.cz


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)