Moravská filharmonie oslaví Evropský den hudby v Arcibiskupském paláci

Ve středu 21. června od 19 hodin odehraje Moravská filharmonie Olomouc koncert, kterým připomene a oslaví Evropský den hudby. V Arcibiskupském paláci v Olomouci zazní Haydnova Symfonie č. 48 s podtitulem Marie Terezie a koncertní provedení melodramu Medea Jiřího Antonína Bendy. V roli Médey se představí herečka Lucie Trmíková, držitelka Ceny Alfréda Radoka.



Jonáš Harman, sobota 17. června 2023
Magazín > Zprávičky

Moravská filharmonie Olomouc

archiv Moravská filharmonie Olomouc / Moravská filharmonie Olomouc

„Moravská filharmonie pořádá koncert k Evropskému dni hudby úplně poprvé. Zvolili jsme proto program, který staví na souvislostech a schopnostech hudby propojovat lidi i národy, což jsou rovněž myšlenky evropské pospolitosti obecně, ale také samotného Evropského dne hudby.“ říká ke koncertu Jonáš Harman, ředitel Moravské filharmonie Olomouc. Orchestr nastuduje program pod vedením svého šéfdirigenta Zsolta Hamara.

„Symfonií č. 48 „Marie Terezie“ chceme připomenout výročí 275 let od první návštěvy Olomouce císařovnou Marií Terezií, která právě ve dnech 17.–20. června 1748 do našeho města zavítala. Stěžejním dílem ve vývoji hudebně-dramatického žánru, melodramem Médea, pak chceme vyzdvihnout umění českého klasicistního skladatele Jiřího Antonína Bendy, který je však známější i častěni uváděný především v západní Evropě než u nás.“ dodává k programu dirigent Zsolt Hamar.

Bližší informace a vstupenky lze získat na webu filharmonie www.mfo.cz.

Zsolt Hamar – šéfdirigent MFO

Maďarský rodák, který studoval kompozici a dirigování v Budapešti. V roce 1997 se stal prvním stálým dirigentem Maďarské národní filharmonie. V letech 2000 až 2009 působil jako šéfdirigent a umělecký vedoucí Panonského filharmonického orchestru v Pécsi (Evropské hlavní město kultury 2010) a mezi lety 2002 až 2007 byl prvním stálým hostujícím dirigentem Orchestra di Padova e del Veneto. V roce 2007 debutoval v Curyšské opeře a v letech 2012 až 2016 působil jako generální hudební ředitel Hesenského státního divadla ve Wiesbadenu. Během své kariéry spolupracoval s mnoha významnými maďarskými i zahraničními orchestry, jako je například Německý symfonický orchestr Berlín, Orchestr salcburského Mozartea, Brucknerův orchestr Linec, Ruský národní filharmonický orchestr či Japonský filharmonický orchestr. Pravidelně hostuje i v národních operách, jako je Opera Frankfurt, Opera Göteborg, Teatro Nacional de São Carlos v Lisabonu a Teatro Lirico v Cagliari. Od roku 2009 působí jako stálý hostující profesor dirigování na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti. Za svou uměleckou činnost byl oceněn Rytířským křížem a Cenou Ference Liszta Maďarské republiky. Šéfdirigentem Moravské filharmonie Olomouc je od roku 2022.

Moravská filharmonie Olomouc patří k předním a nejstarším symfonickým orchestrům v České republice. Na jejím uměleckém vývoji se podílely významné osobnosti české i světové hudební scény. Za dobu své existence si Moravská filharmonie Olomouc vytvořila mimořádně rozsáhlý a rozmanitý repertoár: věnuje se především klasickému symfonickému repertoáru, propaguje však i soudobou českou a světovou hudební tvorbu, o čemž svědčí uvedení více než 250 novinek. Moravská filharmonie Olomouc má bohatou diskografii a vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech doma i v zahraničí. Především je ale kulturní institucí, která se zásadní měrou podílí na organizaci uměleckého a koncertního života v Olomouci a okolí. Pořádá festivaly Dvořákova Olomouc a Mezinárodní varhanní festival Olomouc. Mezi její činnosti patří také řada vzdělávacích aktivit pro děti a mladé lidi.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)