Prof. Jiří Chvála převzal z rukou prezidenta Petra Pavla státní vyznamenání

Sále aktivní sbormistr Kühnova dětského sboru byl oceněn v roce svých 90. narozenin.

U příležitosti státního svátku 28. října prezident republiky udělil přednímu českému sbormistrovi, vysokoškolskému pedagogovi a propagátorovi české hudby prof. Jiřímu Chválovi medaili prvního stupně za zásluhy v oblasti školství a vzdělávání. Za celou sborovou obec srdečně gratulujeme!



-cs-, sobota 28. října 2023
Magazín > Sborový život

prof. Jiří Chvála

wiki / https://cs.wikipedia.org/wiki/

Jiří Chvála (* 9. května 1933 Moraveč), český sbormistr a profesor Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze.

Studium a začátek kariéry:

Vyrůstal v Písku a již v šesti letech se začal učit na klavír u Vladimíra Polívky, který do Písku jezdil vyučovat. Jako malý pak doprovázel svého otce, středoškolského kantora a nadšeného houslistu amatéra–samouka s přirozeným hudebním talentem. Roku 1952 odešel do Prahy studovat dirigování na pražské HAMU. Jedním z jeho profesorů byl i Jan Kühn, který mu ještě za studií nabídl místo sbormistra dvou těles – Českého pěveckého sboru a Kühnova dětského sboru (KDS). Po absolvování oboru dirigování působil jako sbormistr Českého pěveckého sboru (později Pražského filharmonického sboru) a vedoucí Píseckého komorního orchestru.

V roce 1959 se stal druhým sbormistrem Kühnova dětského sboru, a v jeho čele stojí od svých 44 let od roku 1967. Navázal na mimořádný odkaz zakladatele sboru Jana Kühna a KDS dovedl na nejprestižnější světová pódia. Sbor se pod jeho vedením stal světovou špičkou, spolupracuje s předními osobnostmi hudebního světa, absolvoval řadu turné doma i v zahraničí na prakticky všech kontinentech, realizoval desítky nahrávek a vystupuje na hudebních festivalech. Členové sboru se podílí též na operách, operetách a muzikálech. Pod jeho vedením zvítězil sbor v řadě mezinárodních pěveckých soutěží, v roce 1998 dokonce získal European Grand Prix for Choral Singing.

Chválův úspěch vychází především z jeho vybraného vkusu pro výraz a sloh interpretované hudby, umělecké preciznosti, estetického cítění a fantazie, dramaturgické odvahy a pedagogického umu, ale i umělecké pokory.

Pedagogická činnost, další působení:

Od roku 1958 působí na katedře dirigování HAMU, v roce 1986 zde byl jmenován profesorem. Přednášel též na mezinárodních sborových seminářích ve Vídni, Tokiu, Singapuru, Princetonu aj. a byl členem porot mnoha mezinárodních soutěží. Počínaje rokem 2004 stojí také v čele smíšeného sboru Canti di Praga, koncertujícího doma i v zahraničí. V roce 2009 se stal členem správní rady Pražského komorního sboru.

Ocenění:

Medaile k Roku české hudby (1984)

Cena Františka Lýska (1992)

Medaile MŠMT II. stupně(2003)

Čestné občanství Prahy 7 (2003)

Cena Bedřicha Smetany (2008)

Artis Bohemiae Amicis (2013)

Zlatá medaile AMU (2014)

Cena ministerstva kultury za celoživotní přínos v oblasti hudby (2019)

Medaile Za zásluhy 1. stupně o stát v oblasti výchovy a školství (2023)


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)