HARMONIE FESTIVAL 2005

Ve dnech 5.–9. května 2005 proběhl v německém Lindenholzhausenu, nejmenším festivalovém městě na světě, renomovaný soutěžní festival pěveckých sborů. Sešlo se na něm stojednatřicet sborů ze 49 zemí ze všech kontinentů a soutěžilo se celkem ve 13 kategoriích (smíšené sbory, mužské sbory, ženské sbory, smíšené komorní sbory, mužské komorní sbory, ženské komorní sbory, mládežnické sbory, dětské sbory, jazz, lidové písně v podání smíšených, mužských, a ženských sborů a vokálně instrumentálních souborů). Soutěžní klání doprovázel bohatý nesoutěžní program (taneční vystoupení, folklórní program, koncerty duchovní hudby, apod.).



Milena Poláčková, středa 11. května 2005
Magazín > Sborový život

Odborná porota ve složení Karmina Šilec (Slovinsko), Ana Beatriz Fernandez de Briones (Argentina), Jürgen Budday (Německo), Vytautas Miškinis (Litva), Volker Hempfling (Německo) a Robert Sund (Švédsko) udělovala jednotlivým soutěžícím sborům dvojí bodové ohodnocení: hodnotila technickou stránku (intonace, rytmus, frázování, artikulace) a umělecký dojem (tempo, agogika, dynamika, interpretace textu, stylistická adekvátnost, celkový výraz a sestavení programu) v rozmezí 1-25 bodů. O konečném výsledku rozhodl průměr počtu bodů získaných v obou hodnoceních. Sbory, které získaly celkem 22-25 bodů se umístily ve zlatém pásmu (mit hervorragendem Erfolg), bodové hodnocení 19-22 bodů znamenalo stříbrné pásmo (mit sehr gutem Erfolg), 16-19 bodů bronz (mit gutem Erfolg), 13-16 bodů bylo hodnocení za úspěšnou účast ( mit Erfolg) a 1-13 bodů ocenění za účast (Teilgenommen). Sbor s nejvyšším bodovým ohodnocením v každé kategorii získal cenu festivalu.

Česká republika byla v soutěžích zastoupena celkem šesti sbory (Jitřenka České Budějovice, Kvítek Louny, Pueri Gaudentes, Ostravský dětský sbor, Radost-Praha a Rolnička), které soutěžily v 5 kategoriích (dětské sbory, mládežnické sbory, mužské komorní sbory, vokálně instrumentální soubory a ženské sbory/lidové písně). Všechny sbory dosáhly ve všech kategoriích vynikajících výsledků a žádný se nevrátil domů bez minimálně stříbrného ocenění. Do České republiky putují dvě z třinácti hlavních festivalových cen. Z celkem osmi vystoupení si české sbory přivezly domů dvě hlavní ceny festivalu za první místo v příslušné kategorii (Kvítek Louny v kategorii ženských sborů - lidová píseň, a Radost-Praha v kategorii dětských sborů), jedno zlato (Radost-Praha) a sedmkrát stříbro.

Nejvíce byla našimi sbory obsazena kategorie dětských pěveckých sborů. Zde z celkem jedenácti soutěžících (po dvou diskvalifikacích z původních třinácti přihlášených) obsadily české sbory všechna první tři místa a páté místo, všechny se tedy umístily v absolutní špičce kategorie. České dětské sbory zaujaly především hodnocením za umělecký dojem, zde všechny výrazně předstihly ostatní soutěžící, v technické úrovni byly srovnatelné s ostatními účastníky. Rovněž v ostatních kategoriích se naše sbory umístily mezi nejlepšími a se ctí obhájily bohatou tradici a dobrou pověst českého sborového zpěvu.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)