Ženská srdce 2005

Ženská srdce, to je název festivalu ženských pěveckých sborů, který se letos konal již počtvrté, opět pod hlavičkou oblastního výboru UČPS pro kraj Zlínský a Jihomoravský se sídlem v Uherském Brodě.



Lenka Copková, pondělí 6. června 2005
Magazín > Sborový život

V sobotu 4. 6. 2005 se poprvé stal místem setkání zpěvaček z celé Moravy hanácký Prostějov a role hostitelek se ujaly členky ŽPS Vlastimila, sboru, jehož historie se díky jejich nadšení a stálé podpoře města Prostějova datuje již od roku 1869. Pozvání přijaly sbory ze šesti měst z celé Moravy a měly tak možnost zazpívat si v překrásném prostředí Národního domu v Prostějově.

Děvčata se sjížděla od časného rána, aby byl dostatek času na bohatý program. Během dopoledne, kromě nezbytných zkoušek na jevišti divadla, probíhala souběžně v přednáškovém sále ochutnávka občerstvení poskytnutého ochotnými sponzory a hlavně dobrot vlastnoručně zhotovených členkami Vlastimily. Hostesky z prostějovské Soukromé střední podnikatelské školy, které se o hostující sbory po celý den staraly, je poté provedly městem a seznámily je s historií a zajímavostmi Prostějova.

Samotnému odpolednímu koncertu předcházela malá slavnost. Nejstarší členka Vlastimily, prof. Helena Bajgarová slavila právě v den konání festivalu 85. narozeniny a jelikož se jedná o jednu z nejvýznamnějších prostějovských žen, poblahopřát jí přišli, kromě zástupců UČPS, pánů Kuchaře a Poláka, i nejvyšší představitelé města Prostějova.

Pak už mohl program začít. V podání sborů Vlastimila z Prostějova, dívčího sboru Polanka z Valašské Polanky, Libuše z Veselí nad Moravou, Hedvika z Valašského Meziříčí, Píseň z Jedovnic, Pěvecké sdružení valašských učitelek ze Vsetína a ŽPS z Otrokovic zazněly písně různých žánrů od různých autorů, od upravených písní lidových, přes klasický sborový repertoár až po nápaditou směs písní Jaroslava Ježka. Každý ze sborů za své vystoupení převzal z rukou krojovaných Hanáků „zapůjčených“ národopisným souborem Mánes upomínkové předměty vyrobené členkami Vlastimily.

Nakonec jsme si všichni udělali velkou radost tradičním společným zpíváním. To bylo tentokrát ozvláštněné rozmístěním sborů v sále. Protože počet účinkujících přesáhl kapacitu jeviště, každá druhá ze čtyř písní zazněla nad hlavami překvapených diváků z balkónu a dvě závěrečné skladby zazpívaly obě skupiny současně.

Na závěr převzali dirigenti pamětní listy a ceny Karla Hradila z rukou duchovního otce myšlenky „Ženských srdcí“, předsedy pořádajícího oblastního výboru, pana Vladimíra Poláka.

Kdo navštívil v sobotu 4. 6. 2005 Městské divadlo v Prostějově, ať jako účinkující na jevišti nebo divák v hledišti, ten jistě nelitoval. A Vlastimilky se již teď těší, že budou moci opět někdy přivítat v Prostějově své stejně naladěné kolegyně.

Festivaly



Prohlédněte si zmíněné sbory

Pěvecké sdružení valašských učitelek

Vsetín (Zlínský kraj) – zal. 1947
ženský sbor


Pěvecký sbor Hedvika

Valašské Meziříčí (Zlínský kraj) – zal. 1991
ženský sbor


Píseň

Jedovnice (Jihomoravský kraj) – zal. 1980
ženský sbor


PS Polanka

Valašská Polanka (Zlínský kraj) – zal. 1972
dívčí sbor


Vlastimila Prostějov,z.s.

Olomoucký kraj – zal. 1869
ženský sbor


Ženský pěvecký sbor Libuše

Veselí nad Moravou (Jihomoravský kraj) – zal. 1987
ženský sbor


Ženský pěvecký sbor Otrokovice

Zlínský kraj – zal. 1967
ženský sbor


Přečtěte si další články



Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)