Zítra se Pardubice rozezní sborovým zpěvem

Jeden z vrcholných mezinárodních festivalů sborové hudby, které se v České republice pořádají, začne zítra již podevatenácté v Pardubicích. Je jím Mezinárodní festival akademických sborů IFAS, který se stal již neodmyslitelnou součástí hudebního života východních Čech a jejich téměř stotisícového města Pardubice.



-cs-, pondělí 26. června 2006
Magazín > Sborový život

Myšlenka uspořádat mezinárodní setkání vysokoškolských pěveckých sborů vznikla v roce 1967 ve Vysokoškolském uměleckém souboru Pardubice na půdě tehdejší Vysoké školy chemicko-technologické, nynější Univerzity Pardubice. První ročník byl uspořádán již v roce 1968 pod názvem Internacionální Festival Akademických Sborů - IFAS a od roku 1980 se pravidelně koná ve dvouletých intervalech.

Součástí festivalu se stala i mezinárodní sborová soutěž, kterou hodnotí pětičlenná mezinárodní porota a je vyhlašována v kategorii smíšené sbory, komorní smíšené sbory, ženské sbory a folklor. Pro IFAS 2006 je novinkou kategorie C – pocta W. A. Mozartovi (250. výročí narození) a R. Schumannovi (150. výročí úmrtí). Významnou další novinkou je otevření kategorie D, kde mohou soutěžit všechny sbory nebo ansámbly včetně mužských a mohou zvolit ve svém vystoupení pouze jeden styl nebo žánr. Tato kategorie je bez povinné skladby a umožňuje zařadit kromě vážné hudby také jazz, pop, spirituál, gospel.

Letošního ročníku festivalu se zúčastní 20 sborů z jedenácti zemí světa (mimojiné i z USA, Austrálie, Švédska, Estonska a Ruska).


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)