Sezóna smíšeného sboru Janáček

Dne 15. června 2007 se tradičním výročním koncertem rozloučil s koncertní sezónou jablonecký smíšený pěvecký sbor Janáček. Jaká tato sezóna pro sbor byla?



Olga Fröhlichová, úterý 25. září 2007
Magazín > Sborový život

Sbor oplatil návštěvu stejnojmennému sboru Janáček z Boskovic, se kterým uspořádal krásný koncert v zámeckém skleníku. V prosinci to bylo několik vánočních vystoupení – Rybova Česká mše vánoční v Jablonci a v kostelíku na Rádle a tradiční vánoční koncert v jabloneckém divadle, kde sbor kromě vánočních písní předvedl také Korunovační mši W.A. Mozarta.

Z akcí prvního pololetí roku 2007 lze připomenout např. účast sboru na Smetanovských slavnostech v Jabkenicích.

Především se ale sbor připravoval na svůj výroční koncert.

V první části koncertu zazněly tři písně z Moravských dvojzpěvů A. Dvořáka ve čtyřhlasé úpravě pro smíšený sbor L. Janáčka a Ježkův Klobouk ve křoví. Druhá část patřila hostům Jabloneckých – orchestru Atlantis z Prahy pod vedením jabloneckého rodáka, dirigenta Vítězslava Podrazila, a jeho sólistům. Posluchači nadšeně tleskali především výkonům zpěvaček – Lucii Silkenové a Janě Levicové ve skladbách A. Scarlattiho a G. Bizeta.

V poslední části koncertu pak zazněla Gloria Antonia Vivaldiho, kterou provedla obě tělesa společně.

Toto společné vystoupení nebylo pro sbor a orchestr první. Vzájemná spolupráce začala ještě v době, kdy SPS Janáček řídil jeho dlouholetý vynikající sbormistr Josef Boček.

Jsem velmi ráda, že jsme tuto spolupráci obnovili, je to jistě zážitek nejen pro posluchače, ale i pro zpěváky, když mohou zpívat s doprovodem orchestru tak krásnou skladbu, jakou jistě Vivaldiho Gloria je.

Ráda bych touto cestou poděkovala všem zpěvákům, kteří v této náročné a uspěchané době věnují svůj volný čas společnému zpívání, které má v Čechách velkou tradici, a těším se na nové zpěváky i všechny akce, které nás čekají – např. hned v září účast na Zákupských slavnostech.


Publikování nebo šíření obsahu bez předchozího souhlasu je zakázáno. Za obsah textů odpovídají jejich autoři.

O nás   Kontakty   Inzerce   Podmínky užívání   Cookies

Časopis Cantus   Festa academica   czech-choirs.eu (en)